palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zadeva Radan: Se avstrijski izvedenec in slovenska kolegica sploh o čem strinjata?

Deli na:
Zadeva Radan: Se avstrijski izvedenec in slovenska kolegica sploh o čem strinjata?

Ivan Radan - Foto: Bobo

Avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll in slovenska zdravnica Mateja Lopuh po včerajšnjem soočenju glede okoliščin smrti bolnikov, za katere je Radan obtožen umora, ostajata vsak pri svoji oceni.

Enotna nista niti o tem, kako izgleda ekg krivulja ob aplikaciji visokega odmerka kalija, kar bi lahko pojasnilo okoliščine smrti zadnjega Radanovega bolnika.

Sodni izvedenec Kröll trdi, da se ekg krivulja srca ob smrti zaradi visokega odmerka kalija izravna v zelo kratkem času, v eni do dveh minutah. Pri ekg posnetku zadnjega Radanovega bolnika pa je bilo videti še občasne krivulje, ki so posledica elektromagnetnih impulzov v srcu, čeprav je bil bolnik takrat že mrtev. Če bi ta bolnik dobil kalij v takšnem odmerku, kot je navedeno v obtožnici, na ekg ne bi bilo več takšnih občasnih majhnih krivulj.

A Lopuhova, ki je kot strokovnjakinja za paliativo priča tožilstva, meni, da so tudi po aplikaciji kalija še možni elektromagnetni impulzi v srcu in se krivulja na ekg ne izravna tako hitro.

Noben od njiju včeraj ni postregel z literaturo oz. z raziskavo, ki bi pokazala ekg krivuljo ob aplikaciji visokega odmerka kalija. Lopuhova je obljubila, da bo naknadno sodišču predočila takšen dokument, Kröll pa je dejal, da takšna raziskava ne obstaja. Je pa večkrat sodeloval v Gradcu pri odvzemu organov, kjer klinično mrtvemu darovalcu, ki mu ne vzamejo srca, pač pa nek drug organ, povzročijo ustavitev srca z visokim odmerkom kalija. Pri takšni aplikaciji je krivulja na ekg ravna v minuti ali dveh, je dejal. Ob tem je obljubil, da če bo še kdaj prisostvoval pri aplikaciji kalija darovalcu z možgansko smrtjo, bo opravil ekg posnetek in ga poslal sodišču.

Sicer pa se Kröll in Lopuhova nista mogla strinjati niti glede drugih bolnikov. Že v ponedeljek sta se dotaknila umirajočega bolnika, za katerega naj bi bil usoden propofol. Iz dokumentacije ni popolnoma jasno, kakšen odmerek naj bi dobil. Radan je pojasnil, da je bolnik v dveh ločenih odmerkih prejel po 100 miligramov dvoodstotnega propofola.


Če bi takšno količino propofola vbrizgali bolniku počasi in bi bilo med odmerkoma več kot pet minut, potem zdravilo ne bi smelo vplivati na dihanje, bi pa vplivalo na krvni tlak, je ocenil Kröll. Po oceni Lopuhove pa bi takšen odmerek lahko vplival na dihanje, lahko pa tudi ne bi. Kröll je dodal, da bi pri kritično bolnemu zelo hitri vbrizg takšne količine propofola povzročil kvečjemu prehodno oviro dihanja, ne pa dihalnega zastoja.

Pri bolnici z določeno obliko krvnega raka, ki je umrla julija 2013, je Lopuhova opozorila, da so bolnico z umetne podpore prevedli na spontano dihanje, pri čemer pa je niso nazaj dali na umetno dihanje, kljub temu da več ni zmogla spontanega dihanja in se je potem zadušila. Kot je opozorila strokovna priča tožilstva, ji takšna odločitev ni jasna, saj bolnica v tistem trenutku ni umirala. Kot je dejala, v dokumentaciji niti ni našla jasne odločitve konzilija, da bi šlo v sklopu odvajanja od aparata za dihanje za dokončno oz. terminalno odvajanje.

Kröll je dejal, da je obstajala odločitev več zdravnikov, da se odpoveduje nadaljnjemu zdravljenju. Ni se pa želel izjasniti, kako dolgo bi lahko še takšna bolnica živela, če bi bila na umetni podpori dihanja, saj da ni hematolog. Je pa dejal, da je načeloma smrt pri bolniku z rakom dogodek, ki ga moramo pričakovati.

Radan pa je ob tem dejal, da pri tej bolnici ni šlo za terminalno odvajanje od aparata, a je bilo jasno zapisano, da se je več ne da na aparat. "Vprašanje je, kaj bi profitirali, če bi jo dali nazaj na mehansko ventilacijo. Le to, da bi podaljšali čas do smrti, agonijo, bolelo jo je, ni mogla dihati," je dejal.

Dotaknila sta se tudi okoliščin smrti bolnice, ki je umrla decembra 2012, pri kateri na podlagi dokumentacije ni jasno, ali je dobila le eno ali dve infuziji morfija, saj je bila v času, ko je bila aplikacija morfija zabeležena, že mrtva. Če bi dobila eno infuzijo, bolnica ne bi zaradi tega umrla, sta se strinjala. Je pa Lopuhova opozorila, da iz dokumentacije ne vidi medicinskega razloga, zakaj je prejela morfij. Radan je na to odgovoril, da je bila bolnica v dihalni stiski, kar je tudi napisano v dnevnih navodilih.

Nato so se spraševali tudi, kdaj je bolnica umrla, kar bi lahko pojasnilo, ali je dobila drugo infuzijo morfija ali ne. Čas smrti, ki je zabeležen na temperaturnem listu, je ob 9. uri, medtem ko je ura na ekg zapisu, s katerim ugotavljajo smrt bolnika, 9.25. Radan je dejal, da je bil čas smrti ob 9. uri, ko je na ekranu videl ravno krivuljo.