mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Začudeni pivovarji

Deli na:

Pivovarna Laško je danes izrazila začudenje nad ravnanjem urada za varstvo konkurence, ki je v torek proti večinskemu lastniku Laščanov, Infond Holdingu, uvedel nov postopek presoje koncentracije v Mercatorju in prepovedal razpolaganje z delnicami Mercatorja brez predhodnega soglasja urada.

Pivovarna Laško je danes izrazila začudenje nad ravnanjem urada za varstvo konkurence, ki je v torek proti večinskemu lastniku Laščanov, Infond Holdingu, uvedel nov postopek presoje koncentracije v Mercatorju in prepovedal razpolaganje z delnicami Mercatorja brez predhodnega soglasja urada.

Kot so sporočili iz Pivovarne Laško, kjer so odločitve varuha konkurence prejeli v sredo, jim odločba urada za varstvo konkurence o prepovedi izvedbe prenosa lastništva delnic Mercatorja brez predhodnega soglasja urada, ki je podlaga za vpis v KDD, sploh ni bila vročena.

"Pivovarna Laško je zelo začudena nad postopkovnimi ravnanji urada za varstvo konkurence," navajajo. V Laškem so v sredo prejeli sklep o ustavitvi postopka presoje koncentracije, zoper sklep je možno vložiti tožbo v 30 dneh na vrhovno sodišče, kar pomeni, da sklep še ni pravnomočen, opozarjajo.

"Hkrati pa je urad uvedel nov isti postopek presoje koncentracije, kar pomeni, da o isti stvari odloča v drugem postopku. Gre za odločanje o isti stvari, ki je po temeljnih pravnih in zakonskih načelih nedopustno," so prepričani v Laškem.

Poleg tega gre, kot še menijo, za "odločanje v novem postopku, ne da bi bil prvi pravnomočno zaključen in se pravno in dejansko odloča o isti stvari v dveh različnih postopkih".

Urad za varstvo konkurence kot razlog za ustavitev postopka presoje koncentracije, ki je bil uveden februarja lani, navaja novo dejstvo - razvezo pogodbe o začasni prodaji delnic Mercatorja med Istrabenzom in Unicredit banko -, ki pa se je zgodilo že veliko pred izdajo tega sklepa, opozarjajo v Laškem.

Kot še navajajo, je urad od uvedbe postopka februarja lani večkrat pozival udeležence postopka za posredovanje podatkov in izvajal tudi druga postopkovna dejanja, torej je aktivno vodil postopek.

"Pivovarna Laško je UVK v tem času predložila med drugim tudi analizo učinkov vertikalne koncentracije skupine Pivovarna Laško in družbe Mercator, iz katere jasno izhaja, da je koncentracija skladna s pravili konkurence," so zapisali.

Kot "najbolj zanimivo" pri vodenju obeh postopkov pa izpostavljajo, da je urad za varstvo konkurence 23. januarja letos izdal sklep, s katerim je družbi KDD dovolil prenos lastništva in vpis obremenitve delnic družbe Mercator družbam Infond Holding, Pivovarna Laško, Pivovarni Uninon in Radenski.

"Zdaj pa je z novim sklepom na podlagi istega dejanskega stanja in dejansko nespremenjenih razlogih ter v isti stvari presoje koncentracije to vezal na predhodno soglasje UVK," še opozarjajo v Laškem.

Kot je znano, je urad za varstvo konkurence v torek ustavil februarja lani uveden postopek presoje koncentracije Infond Holdinga, Istrabenza, Pivovarne Laško, Pivovarne Union, Radenske in Mercatorja. Uvedel pa je nov postopek presoje koncentracije proti Infond Holdingu in sprejel odločbo o prepovedi razpolaganja s celotnim deležem Mercatorja, ki ga nadzoruje družba.