benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Začenja se sojenje Janezu Žurgi, ki je zabodel in zadušil očima

Deli na:
Začenja se sojenje Janezu Žurgi, ki je zabodel in zadušil očima

Foto: Bobo

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so danes začeli soditi 25-letnemu Janezu Žurgi, obtoženemu umora očima decembra lani v domači hiši na Rakeku. Žurga krivde ne zanika, vendar ne priznava, da je to storil tako, kot mu očita tožilstvo. Izpovedi prič sicer kažejo na zapletene in težke družinske razmere, mladenič ima tudi veliko duševnih težav.

Tožilstvo Žurgi očita, da je 17. decembra lani iz nizkotnih nagibov, predvsem maščevanja, umoril svojega 61-letnega očima Janeza Stražiščarja. Moškega naj bi najprej udaril, da je ta padel v steno in si poškodoval obraz. Nato naj bi ga še petnajstkrat zabodel v glavo, vrat in hrbet ter ga zadušil z blazino.

Ker ima Žurga vrsto različnih psihičnih motenj, je umor po mnenju tožilstva zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Očimu naj bi se mladenič maščeval, ker naj bi ta vseh deset let skupnega življenja bil hudoben in nasilen do njega. V očimu naj bi tudi videl oviro do materine ljubezni in denarja.

Po umoru je vzel očimov avtomobil in se odpeljal proti Primorski, zaradi česar je obtožen tudi odvzema motornega vozila pa tudi kraje registrske tablice. Na Kozini je namreč z nekega avtomobila snel registrske tablice in jih namestil na očimovo vozilo. Naključje je hotelo, da je izbral ravno avtomobil vodje sektorja za organizirano kriminaliteto na Generalni policijski upravi Tomaža Peršolje.

Žurga je policiste iz Ankarana poklical sam, tudi mami je po sms sporočilu priznal, kaj je storil. Obtoženemu je, kakor je danes povedal, zelo težko zaradi storjenega in dogodek obžaluje, nikoli si ni mislil, da bo do česa takega prišlo. V joku je zatrjeval, da je očim njega napadel z nožem, kaj se je dogajalo naprej, pa se ne spomni.

Mladenič je svojo izjavo podal že pred preiskovalnim sodnikom, ko je povedal, da je dan pred tragičnim dogodkom prišel domov, vendar mu očim ni dovolil, da prenoči pri njih. Zato se je skril v klet, zjutraj pa ga je znova prosil, ali gre lahko v hišo, kar mu očim ni dovolil, zaradi česar sta se začela prepirati in prerivati.

Na sodišče je prišla tudi obtoženčeva mama, a pričati ni zmogla, zato je sodnik prebral njeno izpoved iz preiskave, v kateri je povedala, da se sina boji in ga ne želi več videti. Med njima ni bilo večjih sporov, s soprogom pa sta skrbela za fanta, ki ju je žalil, želel, da je vse po njegovo in imel številne težave, je pojasnila.

Sin je na prebrano odvrnil, da bi s pravo vzgojo morda bil bolj razumen človek. Sam je, tako kot njegova polbrat in polsestra, tudi drugače opisal družinske razmere. Žurga je bil zelo navezan na mater in ona nanj, kar se je spremenilo, ko je začela partnerje postavljati na prvo, otroke pa na zadnje mesto, je bilo slišati.

Ko je bilo obtoženemu 14 let, ga je mati postavila pred dejstvo, da se bosta preselila k Stražiščarju, česar deček ni želel. Leto kasneje ga je Stražiščar, ki da je rad popival, postavil na cesto, zato sta ga pod streho vzela starejša polbrat in polsestra. Mladenič se je kasneje vrnil k materi in očimu, vendar naj bi ga očim pogosto kaznoval, zvečer zaklepal kuhinjo in mu tako odrekal hrano, ter mu prepovedal poslušanje glasbe in gledanje televizije.

Kljub temu je s starejšima sorojencema ohranjal dober, spoštljiv, nenasilen odnos. Zelo naj bi se Žurga spremenil po neki hudi izkušnji, ki jo je doživel v Nemčiji. Ko pa je dan pred umorom prišel na Rakek, naj bi bil zelo zmeden in žaljiv. Polbrat in polsestra sta se zbala, da bi se utegnilo zgoditi kaj hujšega in tudi klicala policijo, kjer naj bi jima rekli, da ne morejo ničesar storiti.

Sojenje se nadaljuje prihodnji petek.