GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za Kresalovo rezerviranih 13 ur

Deli na:

Državni zbor bo aprilsko zasedanje v ponedeljek začel z obravnavo zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško. Sredin del seje - ta se bo sicer sklenila v petek - pa bo v celoti namenjen interpelaciji proti notranji ministrici Katarini Kresal, saj je napovedanih 12 ur in 40 minut razprave.

Državni zbor bo aprilsko zasedanje v ponedeljek začel z obravnavo zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško. Sredin del seje - ta se bo sicer sklenila v petek - pa bo v celoti namenjen interpelaciji proti notranji ministrici Katarini Kresal, saj je napovedanih 12 ur in 40 minut razprave.

Tako pri zakonu o ratifikaciji arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško kot pri interpelaciji zoper notranjo ministrico je predvideno sprotno glasovanje.

Sledeč poslovniku DZ bi pri obravnavi zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško po prvotnem predlogu posamezni poslanski skupini namenili le po pet minut za predstavitev stališča, vendar je kolegij predsednika DZ Pavla Gantarja danes odločil drugače.

Prevladala je namreč ocena, da bi o tako pomembnem vprašanju vendarle morala potekati nekoliko širša razprava, pri čemer pa so bili pogledi na to, kako obsežna naj bi bila, različni.

Na koncu je večina podprla predlog predsednika DZ Pavla Gantarja, da se po dopolnilni obrazložitvi vlade in petminutnih predstavitvah poslanskih skupin omogoči še razpravo poslank in poslancev - vsaki od poslanskih skupin pa pripada toliko minut, kolikor ima poslancev.

Za daljšo razpravo sta se zavzela predvsem vodji poslanskih skupin opozicijskih SDS in SLS Jože Tanko in Jakob Presečnik. Tanko je poudaril, da pri tako pomembni točki, kjer gre za nacionalni interes, ne gre "zapirati razprave" poslankam in poslancem, ki bodo o tem vprašanju formalno odločali. Menil je tudi, da v DZ o tem razprave praktično ni bilo in so doslej tudi vse "diskusije potekale predvsem v koalicijskih vrstah".

Vodja poslanske skupine koalicijske SD Bojan Kontič je nasprotno opozoril, da, če bi dosledno sledili poslovniku, pri tej točki razprave sploh ne bi bilo. Vsebinska razprava je potekala na matičnem delovnem telesu, dvomi tudi, da bi razprava sama prinesla drugačno odločitev poslank in poslancev. Poleg tega se bo odločitev preverila na referendumu.

V ponedeljek bodo v nadaljevanju - kot običajno prvi dan zasedanja - na dnevnem redu DZ tudi vprašanja poslank in poslancev predsedniku vlade in ministrom.

V torek so si poslanke in poslanci dobre štiri ure rezervirali za drugo obravnavo zakona o upravljanju kapitalskih naložb Republike Slovenije. Takoj po končani obravnavi naj bi tudi glasovali. Kot je pojasnila generalna sekretarka vlade Helena Kamnar, je predvidoma naslednji dan zasedanje na OECD in zaveza je, da bo ta zakon do takrat v DZ sprejet.

V torek naj bi se poslanke in poslanci opredelili tudi do novele zakona o plačilnih storitvah in sistemih, ki jo DZ obravnava po skrajšanem postopku, ter opravili drugo branje zakona o prenosu pokojninskih pravic. Za ta dan sta napovedani še daljši razpravi v okviru drugih obravnav novele zakona o vrtcih ter novele zakona o varnosti cestnega prometa.

V četrtek bo DZ zaradi odložilnega veta državnega sveta ponovno glasoval o noveli zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij, ki določa ustanovitev novih občin Ankaran in Mirna. V drugi obravnavi se bo opredelil do zakona o pogrebni dejavnosti in upravljanju pokopališč, v okviru skrajšanega postopka pa do novele zakona o zdravstvenem varstvu rastlin. Splošni razpravi o noveli zakona o referendumu in ljudski iniciativi opozicijske SDS pa naj bi predvidoma namenil dobre tri ure.

Četrtek bo tudi dan, ko bodo poslanke in poslanci razpravljali o spremembah in dopolnitvah odloka o letnem načrtu razpolaganja z nepremičnim premoženjem države v posamični vrednosti nad 300.000 evrov za organe državne uprave in za pravosodne organe za leto 2010 ter o odloku o ustanovitvi Sveta za varstvo okolja Republike Slovenije. Kot zadnjo točko ta dan naj bi obravnavali letni plan razvoja in obnavljanja avtocest za leto 2010 (3 ure 45 minut). Sejo pa naj bi sklenili pozno zvečer.

Zadnji dan zasedanja bo DZ začel s splošno razpravo o noveli zakona o odvzemu in presaditvi delov človeškega telesa zaradi zdravljenja, ki jo predlaga državni svet. Slabe štiri ure naj bi namenili temu zakonu, nato pa prešli na obravnavo poročila o delu komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb za leto 2008.

Na petkovem dnevnem redu za zdaj ostaja tudi zakon o zdravstveni dejavnosti, o morebitnem umiku, ki ga predlaga vlada, pa bodo poslanke in poslanci glasovali na seji.