evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Z varnostniki in bagrom mu ni uspelo, zdaj bi Janković rogovce deložiral s pomočjo sodišča

Deli na:
Z varnostniki in bagrom mu ni uspelo, zdaj bi Janković rogovce deložiral s pomočjo sodišča

Foto: Bobo

Rogovci so tožili Mol zaradi motenja posesti, Mol pa je proti posameznim rogovcem vložil zasebno tožbo zaradi izselitve in izročitve v posest.

Na okrožnem sodišču je včeraj potekala druga obravnava enega od osmih toženih posameznikov v primeru Rog, ki jih Mestna občina Ljubljana toži zaradi izselitve in izročitve v posest. Ker se obravnave niso udeležile vse priče, je za 30. junij predvidena še ena. Za petek je napovedana prva obravnava še enega od osmih toženih rogovcev.

Kot je za STA povedal odvetnik Mol Klavdij Jožef Novak iz Odvetniške družbe Čeferin in partnerji, so na obravnavi manjkale tri priče, ki so jih stranke predlagale, zato je za 30. junij napovedana predvidoma zadnja razprava. Sodbo pričakuje kmalu po tem datumu, zakonski rok pa je 30 dni.

Po besedah odvetnika rogovcev Zorana Korenčana je sodišče včeraj priče zasliševalo predvsem glede vprašanj, ali se štejejo za začasne ali stalne uporabnike nekdanje tovarne Rog, kakšen je bil dogovor in kdo ga je sklenil. Uporabniki Roga pravijo, da je bil ta dogovor sklenjen že v času prejšnje županije Danice Simšič in ne v času župana Jankovića. Mol naj bi jim takrat, marca leta 2006, pomagala tudi tako, da je s kamioni odpeljala v tovarni nakopičen odpadni material.

Novak pa meni, da je listinska dokumentacija jasna. "Mol je lastnik, kar je razvidno tudi iz zemljiške knjige. Rogovci, ki so tožili Mol zaradi motenja posesti, pa se sklicujejo za izključne uporabnike, s čimer so pasivno legitimirani," je povedal.


"Ni pa nobenega dokaza niti o ustnem niti o pisnem dogovoru glede trajne uporabe. Nasprotno, predložili smo kar nekaj listin, da so rogovci ves čas sami sebe deklarirali za začasne uporabnike. Sprejeli so pravila začasne uporabe nekdanje tovarne Rog, v dopisih, ki so jih pošiljali na Mol, so se imenovali začasni uporabniki," je še povedal Novak.

Korenčan je ob tem opomnil, da gre za listine, ki bi jih lahko napisal kdorkoli in niso podpisane. Poudaril je, da je skupnost Rog precej heterogena. "Če bi se nekdo od njih smatral za začasnega uporabnika tovarne Rog, to ne pomeni, da to velja tudi za druge, predvsem tiste, ki so se dogovarjali z Mol," je povedal. Dodal je, do so bile od začetka v Rogu nekatere skupine, ki so bile tam samo začasno, vendar pa to ne velja za glavnino in za včeraj zaslišane, ki so v Rogu že od marca 2006. Ti listin, ki so jim bile včeraj predočene, po Korenčanovih besedah sploh ne poznajo.

Prva obravnava za prvega enega od osmih toženih posameznikov v primeru Rog je bila februarja, na njej je bil zaslišan tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Tudi Korenčan pričakuje, da bo obravnava 30. junija zadnja in da ji bo sledila sodba. V petek pa je že na vrsti tudi prva obravnava za še enega od osmih toženih posameznikov v primeru Rog.

Novak je še povedal, da bodo po njegovem mnenju, ko bo končana ta prva tožba, zelo hitro končane tudi vse druge. "To bo precedenčni primer. Kot prva bodo potekale tudi ostale," je dodal.

Do nastalih zapletov glede nekdanje tovarne Rog je prišlo junija lani, ko so varnostniki na območje Roga pripeljali bager in s tem želeli vzpostaviti gradbišče. Rogovci so tožili Mol zaradi motenja posesti, Mol pa je proti posameznim rogovcem vložil zasebno tožbo zaradi izselitve in izročitve v posest. Preden se je pričel spor med občino in rogovci razpletati na sodišču, je sicer potekala mediacija, ki pa ni bila uspešna.