gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Wiitakorpi v priporu

Deli na:

Finska policija je priprla prejšnjega direktorja finskega orožarskega podjetja Patria, Jormo Wiitakorpija, so sporočili v Helsinkih. Osumljen je podkupovanja pri prodaji oklepnikov Sloveniji, na sojenje pa bo počakal v priporu.

Finska policija je priprla prejšnjega direktorja finskega orožarskega podjetja Patria, Jormo Wiitakorpija, so sporočili v Helsinkih. Osumljen je podkupovanja pri prodaji oklepnikov Sloveniji, na sojenje pa bo počakal v priporu.

Kot so sporočili na spletnih straneh Patrie, je pripor Wiitakorpija odredilo okrožno sodišče v Helsinkih. Poleg njega so zaslišali še dva uslužbenca Patrie, od katerih je eden prav tako ostal v priporu. Po poročanju finske televizije naj bi šlo za sedanjega direktorja trženja Patrie.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bo finska policija podrobnosti o priprtju Wiitakorpija uradno sporočila v petek. Neimenovani vir pa je potrdil, da je bil Wiitakorpi aretiran zaradi suma industrijskega vohunjenja in podkupovanja.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je nekdanji direktor Patrie in sedanji član upravnega odbora Wiitakorpi osumljen podkupovanja in industrijskega vohunjenja pri prodaji 135 Patriinih oklepnikov Sloveniji. Wiitakorpija so sicer finski kriminalisti, ki primer preiskujejo že od maja, enkrat že zaslišali.

Wiitakorpi je sicer avgusta odstopil in položaj predal Heikkiju Allonenu. Finska televizija YLE pa je nato konec avgusta poročala, da je Patria za pridobitev posla s Slovenijo izplačala za 21 milijonov evrov podkupnin slovenskim predstavnikom. Med njimi naj bi bil celo slovenski premier Janez Janša, ki pa je to odločno zanikal in vložil tožbo proti novinarju, ki je to objavil.

Tako predstavniki Slovenije kot Patrie so že večkrat zanikali, da naj bi pri poslu z oklepniki prišlo do podkupovanja in drugih nepravilnosti. Slovenski obrambni minister Karl Erjavec je sicer napovedal, da bo prekinil pogodbo, če se bo izkazalo, da je bila kršena protikorupcijska klavzula pogodbe.