oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vzdrževanje dveh ladij bo Slovensko vojsko stalo četrt milijona

Deli na:
Vzdrževanje dveh ladij bo Slovensko vojsko stalo četrt milijona

Foto: Bobo

Vojska je namenila četrt milijona za letno vzdrževanje vojaških ladij Triglav 11 in Ankaran 21.

Slovenska vojska je v minulih tednih opravila letna vzdrževalna dela na večnamenski ladji Triglav 11 in hitri patruljni ladji Ankaran 21. Nosilec vzdrževalnih del je bil pogodbeni izvajalec Nautic Service iz Kopra s svojimi podizvajalci. Celoten strošek vzdrževalnih del na obeh ladjah znaša 250.000 evrov, so za STA pojasnili v Slovenski vojski.

Vzdrževalna dela na ladjah so izvedli v Trstu, in sicer med 15. septembrom in 6. oktobrom. Dela so bila opravljena skladno z letnim načrtom vzdrževanja, in sicer na osnovi tehničnih normativov proizvajalcev posameznih sklopov in sistemov ladij. Na ladji Ankaran 21 je bil od obsežnejših vzdrževalnih del opravljen tudi generalni remont pogonskega sistema, so pojasnili na ministrstvu.


Podrobnosti o prihodnjih načrtih z ladjo Triglav v Slovenski vojski še niso pojasnjevali. Kot so navedli, o morebitnih napotitvah pripadnikov in enot Slovenske vojske na mednarodne operacije in misije odloča vlada.

Je pa ministrica za obrambo Andreja Katič, potem ko se je ladja marca vrnila iz pomorske operacije EU Sophia, nakazala, da bi z ladjo lahko sodelovali v operaciji zveze Nato v Egejskem morju, v okviru katere naj bi preprečevali migracije iz Turčije na grške otoke.

Naloge posadk ladij sicer izhajajo iz poslanstva 430. mornariškega diviziona. Ta naj bi zagotavljal pripravljenost za izvajanje namenskih nalog za obrambo in zaščito interesov Slovenije ter pripravljenost za sodelovanje v sistemu zaščite in reševanja. V tem pogledu gre zlasti za iskanje in reševanje na morju ter ukrepanje v primeru ekoloških nesreč na morju, so še pojasnili v Slovenski vojski.