zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vrnitev odpisanih na kongresu Nove ljudske stranke v Mariboru

Deli na:
Vrnitev odpisanih na kongresu Nove ljudske stranke v Mariboru

Foto: Bobo

Ob osemindvajseti obletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze, ki se je pozneje preimenovala v Slovensko ljudsko stranko (SLS), se rojeva še Nova ljudska stranka Slovenija - Tako se bo danes na kongresu v Hotelu City v Mariboru preimenovala stranka Županova lista, ki jo vodi nekdanji načelnik mariborske upravne enote Željko Vogrin - Njen najbolj znani član, ki je prav tako podpisan pod vabilom, je nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki se bo potegoval za predsednika programskega sveta.

Kongres se bo začel ob 18. uri in naj bi predvidoma trajal eno uro. Povabljenih je precej ljudi, med drugim tudi predsedniki lokalnih strank (mariborskih odborov parlamentarnih strank). Ker želi Nova ljudska stranka obnoviti slavo stare, je na kongresu pričakovati precej znanih imen, ne le iz SLS, ampak tudi iz SDS in LDS. Zanesljivo naj bi na kongres prišli nekdanji soboški župan Anton Štihec, nekdanja poslanca SDS Mirko Zamernik in Pavel Rupar ter nekdanji poslanec SDS in SLS Franc Pukšič.

Po napovedih naj bi prišel tudi nekdanji poslanec SLS Gvido Kres, iz vrst nekdanje LDS pa pričakujejo nekdanjega ptujskega župana Štefana Čelana. Ni nujno, da se bodo vsi tudi včlanili v stranko, večinoma naj bi na kongres prišli kot gostje oziroma opazovalci. Tudi celjski župan Bojan Šrot ne bo vstopil v novo stranko, verjeti pa je, da bo deloval v njenem ozadju. Podobno velja tudi za Cirila Smrkolja, ki je sicer še vedno član vodstva SLS.

Kot je znano, so Kanglerja leta 2012 vrgli iz SLS zaradi afere z radarji, tožilstvo pa je pred kratkim ustavilo ta kazenski postopek. V njegovo korist se je končala večina postopkov, odprtih je ostalo približno deset zadev. Dokler ne bodo rešene, se ne bo potegoval za predsednika stranke. Pričakovati je bilo, da ga bo novi predsednik SLS Marko Zidanšek po ustavitvi kazenskega postopka v zadevi vedeževalka, kjer je bil že pravnomočno obsojen, vendar je sodbo razveljavilo vrhovno sodišče, znova povabil v stranko, vendar se to ni zgodilo.

Tako nastaja nova ljudska stranka pod Kanglerjevim patronatom, v njej pa bodo tudi vsi nekdanji njegovi sopotniki iz Maribora, ki so jih skupaj s Kanglerjem izključili iz SLS. Županova lista, ki so jo nato ustanovili, je na lokalnih volitvah leta 2014 v Mariboru dobila 7,76 odstotka glasov in štiri mestne svetnike, SLS pa z 1,37 odstotka nobenega; županski kandidat Franc Kangler je v prvem krogu prejel 17,72, v drugem pa 25,46 odstotka glasov.

Predsednik SLS Marko Zidanšek je zaradi »nelojalne« konkurence že izrazil ogorčenje, vendar pa ni nujno, da se bosta stranki napadali. Obstaja precejšnja možnost, da bi nastopili s skupno listo, možna je tudi predvolilna koalicija z gibanjem, ki ga ustanavlja Aleš Primc, Kangler pa je napovedal, da se želi povezati tudi s samostojnim poslancem Bojanom Dobovškom, ki te možnosti ne zavrača.