stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vrh koalicije brez Erjavca

Deli na:

Kolegija predsednikov koalicijskih strank pri premieru Borutu Pahorju se danes ni udeležil prvak DeSUS in okoljski minister Karl Erjavec. Minister naj bi se s premierom srečal že v ponedeljek, v DeSUS pa so pojasnili, da imajo za novega okoljskega ministra že več, najmanj pet kandidatov.

Kolegija predsednikov koalicijskih strank pri premieru Borutu Pahorju se danes ni udeležil prvak DeSUS in okoljski minister Karl Erjavec. Minister naj bi se s premierom srečal že v ponedeljek, v DeSUS pa so pojasnili, da imajo za novega okoljskega ministra že več, najmanj pet kandidatov.

Kolegija sta se tako udeležila zgolj prvak Zares in minister za visoko šolstva Gregor Golobič ter predsednica LDS in notranja ministrica Katarina Kresal. Še pred začetkom kolegija je Golobič pojasnil, da je polno zaseden z delom na ministrstvu, tako da ne razpolaga z zadnjimi informacijami o dogajanju v zvezi z ministrom Erjavcem, pričakoval pa je, da bo na kolegiju izvedel več. Poudaril pa je, da ni potrebno, da gre zakon o računskem sodišču na ustavno sodišče, tudi ideja o tem, da nima dobrih argumentov.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah sta se Pahor in Erjavec sestala v ponedeljek in se med drugim pogovarjala o možnosti ustavne presoje zakona o računskem sodišču. Ne premier ne okoljski minister o tem zaenkrat ne dajeta izjav.

Kot je znano, je računsko sodišče minuli torek Pahorju predlagalo razrešitev Erjavca zaradi hude kršitve dobrega poslovanja ministrstva za okolje in prostor. Pahor je po sestanku z Erjavcem napovedal, da bo DZ razrešitev predlagal v 15 dneh. Dan zatem je DeSUS tudi pozval, naj mu predloži novega kandidata stranke za ministra za okolje. Pahor novo ime pričakuje še v tem tednu.

Kot je za STA pojasnil vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec, je poslanska skupina DeSUS je stranki predlagala enega kandidata za novega okoljskega ministra, medtem ko se v stranki pojavlja več, tudi do pet kandidatov. "Kandidata znotraj stranke bomo do konca tedna skoraj gotovo imeli, upam pa, da je to resor, ki je naš in naš ostane," je poudaril.

Trenutno v stranki pričakujejo predlog premiera Boruta Pahorja za razrešitev ministra za okolje Karla Erjavca. "Čakamo, ali bo podan predlog za razrešitev na podlagi poziva računskega sodišča ali na podlagi kakšne druge zahteve. Naj se to obelodani. Do sedaj ministru nobena obtožba še ni bila dokazana," je poudaril Godec.

Poslanska skupina DeSUS po Godčevih besedah še vedno ostaja v koaliciji in jo podpira. "Nismo najšibkejši člen, smo štirje enakopravni partnerji v koaliciji in se lahko na podlagi koalicijskega sporazuma polnopravno pogovarjamo," je izpostavil Godec.

Vodja poslanske skupine DeSUS je prepričan, da so trenutno na udaru medsebojni odnosi znotraj koalicije. "Z naše strani ni bilo še nobene pripombe ali pa nizkega udarca," je o tem dodal.

Poslanska skupina je torej stranki predlagala enega kandidata, to naj bi bil poslanec Matjaž Zanoškar, tudi v stranki pa je po Godčevih besedah kadrovski nabor dovolj močan. "Najprej se o tem pogovori kadrovska komisija, potem izvršilni odbor stranke, prvak stranke potem to ime posreduje premieru," je še pojasnil Godec.

Minister za okolje je napovedal, da bo, če tega ne bo storil predsednik vlade, podal zahtevo za ustavno presojo zakona o računskem sodišču v delu, ki predsedniku vlade v primeru poziva računskega sodišča nalaga razrešitev ministra.

Kot je znano, je računsko sodišče ugotovilo, da je okoljsko ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja. Zato je prejšnji teden na premiera Boruta Pahorja naslovilo poziv za razrešitev okoljskega ministra Karla Erjavca. Pahor pa je po pogovoru z Erjavcem prejšnji ponedeljek napovedal, da bo DZ v 15 dneh predlagal, naj razreši Erjavca.

Erjavec je sicer v ponedeljek v DZ v odgovoru poslancu Zares Viliju Trofeniku napovedal, da bo proti nekdanjemu ministru za okolje Janezu Podobniku vložil ovadbo, in sicer zaradi začasne uredbe o koncesijski dajatvi zaradi rabe Drave, ki bi morala biti objavljena leta 2007, 16 občin pa bi moralo dobiti 1,5 milijona evrov.

Ker ta uredba ni bila objavljena pravočasno, 16 občin za leto 2007 ni dobilo 1,5 milijona evrov koncesijske dajatve. Erjavec je dejal, da ne more biti odgovoren za uredbo, ki bi morala biti objavljena leta 2007, saj takrat ni bil minister.

Po mnenju SLS je napoved Erjavca, da bo ovadil Podobnika, neosnovana in nekorektna. "SLS zavrača Erjavčeva ravnanja, ko za rešitev svojih težav diskreditira predhodnike," so zapisali.

Nekdanji minister Podobnik je v odgovoru na Erjavčeve obtožbe zapisal, da je vlada leta 2004 prvič odredila koncesionarju na reki Dravi, da občinam na območju HE Drava izplača posebno dodatno enkratno nadomestilo za rabo prostora na reki Dravi v višini okoli 1,4 milijona evrov.

"Vlada je v času mojega ministrovanja to obveznost izplačila takega enkratnega nadomestila podaljšala vsako leto posebej za leta 2005, 2006 in 2007. Iz uredb nedvoumno izhaja, da mora obveznosti do občin izvesti koncesionar, v tem primeru Dravske elektrarne," je pojasnil Podobnik.

Ob tem je Podobnik še poudaril, da ne gre za koncesijsko dajatev, ampak za posebno obveznost odškodninskega značaja, ki jo plača prizadetim občinam ob Dravi koncesionar na podlagi vsakoletnega premisleka in odločitve vlade. "Naj kot zanimivost dodam, da vlada za leti 2008 in 2009 te možnosti dodatnega plačila odškodnine za razvrednotenje prostora, ki jo plača koncesionar prizadetim občinam, ni obravnavala. Tudi zato je napoved ovadbe toliko bolj neosnovana in nekorektna," je sklenil Podobnik.