evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vprašanja, ki gredo vladi na živce

Deli na:
Vprašanja, ki gredo vladi na živce

Foto: Primož Lavre

Ali je res mogoče s številnimi poslanskimi vprašanji otežiti delo vlade in njene administracije? Tožbe premierja Mira Cerarja temu pritrjujejo.

Po zadnjih volitvah največja opozicijska stranka najprej ni želela prevzeti vodenja delovnih teles državnega zbora. Nekakšno milo obliko protestne obstrukcije zaradi očitka nelegitimnosti volitev je kmalu opustila, saj se nekaj poslancev z njo ni strinjalo. Na polovici mandata se je odločila za precej bolj dejaven in kot kaže bolj učinkovit pristop: aktiviranje baze volivcev s stampedom poslanskih vprašanj.

Na spletni strani so v SDS ljudi pozvali, naj jim, če so opazili problem, ki bi se mu vlada morala posvetiti, pošljejo vprašanje, ki bi ga želeli nasloviti na vlado, ministra ali generalnega sekretarja vlade. »V poslanski skupini bomo poskrbeli, da bo poslansko vprašanje naslovljeno na pristojno institucijo in da boste odgovor, ko bo v poslansko skupino posredovan s strani vlade ali ministrstva, tudi prejeli.« Za lažje pisanje vprašanj vladi so na spletu oblikovali še obrazec.

Plaz poslanskih vprašanj je res zasul vlado. V enem dnevu jih je nedavno na vladne naslove prispelo kar 32. Zato je v vsakem medijskem nastopu te dni – in ni jih bilo malo – predsednik vlade tožil, da je v zadnjih dveh tednih vlada dobila več poslanskih vprašanj kot prej skupaj v dveh letih. »Izguba časa in denarja,« je pripomnil za 24UR ZVEČER. Nekaj statistike, ki gre tako na živce vladi, da se je odločila za medijsko protiofenzivo. Samo letos so demokratski poslanci zastavili skoraj 1100 vprašanj (v celotnem mandati 2526). Najbolj vztrajen je Vinko Gorenak z 278 vprašanji. Za primerjavo, poslanci Nove Slovenije sov tem mandatu imeli 172 vprašanj, Združene levice (izstopa Franc Trček) pa 376.

Kot je predsednik SDS Janez Janša zagotovil med razpravo o interpelaciji o delu vlade, lahko v vladi pričakujejo še več te zvedavosti volivk in volivcev. Nenazadnje lahko s prepričljivimi odgovori vladne stranke pridobijo tudi katerega od njih, je dodal.