palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Volilne napovedi: zmaga SDS

Deli na:

Po volilni napovedi, ki jo je za RTV Slovenija pripravil Interstat, bi na volitvah v nedeljo zmagal SDS s 27,8 odstotka glasov, SD bi zbral 22,2 odstotka. Po volilni napovedi, ki jo je na podlagi terenske ankete za Dnevnik naredila agencija Ninamedia, bi SDS volilo 29,9 odstotka vprašanih volivcev, SD pa 20,1 odstotka. Zadnja anketa, ki jo je pred volitvami objavil časnik Večer, je pokazala, da bi na volitvah zmagala SDS, ki bi jo volilo 25,1 odstotka vprašanih. Druga bi bila SD, volilo bi jo 17,4 odstotka vprašanih. SDS bo na volitvah prihodnjo nedeljo dobila 25 odstotkov glasov, SD pa 22,4 odstotka. Tako kaže volilna napoved, ki jo je na podlagi terenske ankete pripravila agencija Delo Stik.

Po volilni napovedi, ki jo je za RTV Slovenija pripravil Interstat, bi na volitvah v nedeljo zmagal SDS s 27,8 odstotka glasov, SD bi zbral 22,2 odstotka. Po volilni napovedi, ki jo je na podlagi terenske ankete za Dnevnik naredila agencija Ninamedia, bi SDS volilo 29,9 odstotka vprašanih volivcev, SD pa 20,1 odstotka. Zadnja anketa, ki jo je pred volitvami objavil časnik Večer, je pokazala, da bi na volitvah zmagala SDS, ki bi jo volilo 25,1 odstotka vprašanih. Druga bi bila SD, volilo bi jo 17,4 odstotka vprašanih. SDS bo na volitvah prihodnjo nedeljo dobila 25 odstotkov glasov, SD pa 22,4 odstotka. Tako kaže volilna napoved, ki jo je na podlagi terenske ankete pripravila agencija Delo Stik.

Napoved RTV Slovenija 

Po volilni napovedi, ki jo je za RTV Slovenija pripravil Interstat, bi na volitvah v nedeljo zmagal SDS s 27,8 odstotka glasov, SD bi zbral 22,2 odstotka.

V parlament bi se po napovedi Interstata uvrstile še stranke Zares z 12 odstotki volivcev, LDS s 7,5 odstotka volivcev, DeSUS in SNS s 7,2 odstotka, SLS+SMS s 6,7 odstotka in NSi s 5,8 odstotka. Volilna napoved kaže, kako bi volili anketirani, če bi bile volitve v času merjenja.

Glede na napoved se je povečal delež volivcev strankam, ki so do zdaj imele manjše deleže. To so stranke NSi, SLS+SMS ter druge neparlamentarne stranke, nekoliko pa se je delež volivcev povečal tudi strankama LDS in Zares.

Kako kaže neparlamentarnim strankam?
Med neparlamentarnimi strankami bi po volilnih napovedih največ glasov dobili Zeleni (2,6 odstotka), Listo za pravičnost in razvoj bi volilo 0,8 odstotka vprašanih, Akacijo 0,2 odstotka, Zeleno koalicijo 0,2 odstotka, KDS in SSN pa 0,1 odstotek vprašanih.

Pri izračunu volilne napovedi so avtorji upoštevali volilne preference samo pri tistih anketiranih, ki so dejali, da se bodo volitev zagotovo ali verjetno udeležili. Hkrati pa so upoštevali tudi odgovore sicer neopredeljenih anketirancev glede na to, katera stranka jim je najbližja.

Kdo je bolj primeren za premierja?
Po mnenju 37 odstotkov anketiranih je za predsednika vlade bolj primeren Janez Janša, 35 odstotkov vprašanih pa meni, da je bolj primeren Borut Pahor. Petina anketiranih je mnenja, da za predsednika vlade ni primeren nobeden izmed njiju. Skoraj desetina sodelujočih pa se do vprašanja ni znala opredeliti.

90 odstotkov anketiranih, meni, da bi morala država odvzeti premoženje tajkunom, če se izkaže, da je bilo premoženje pridobljeno nezakonito z menedžerskimi odkupi in parkiranjem delnic. Nasprotno meni štiri odstotke vprašanih, pet odstotkov vprašanih pa se do vprašanja ni znalo opredeliti.

Komu vprašani bolj zaupajo v aferi Patria?
Skoraj 40 odstotkov vprašanih glede afere Patria, bolj zaupa predsedniku slovenske vlade Janezu Janši, dobra četrtina pa bolj verjame prispevku finske televizije. Več kot tretjina sodelujočih v raziskavi, ne ve, komu naj zaupa glede omenjene afere. Polovica anketiranih ne verjame, da je Janez Janša prejel podkupnino pri nakupu oklepnikov Patria. Četrtina vprašanih je prepričana nasprotno, 22 odstotkov anketiranih je izbralo odgovor "Ne vem".

 Volilna napoved Dnevnika

Po volilni napovedi, ki jo je na podlagi terenske ankete za Dnevnik naredila agencija Ninamedia, bi SDS volilo 29,9 odstotka vprašanih volivcev, SD pa 20,1 odstotka. Agencija je za časnik opravila tudi telefonsko anketo, po kateri bi SDS volilo 34,4 odstotka vprašanih, SD pa 28,2 odstotka.

Volilna napoved kaže, da bi na podlagi terenske ankete Zares volilo 10,8 odstotka vprašanih, LDS 7,8 odstotka, DeSUS osem odstotkov, SNS pa 7,6 odstotka vprašanih volivcev. Sledile bi jim SLS + SMS s 5,9 odstotka ter NSi in Lipa, ki bi ju volilo 2,7 odstotka vprašanih.

Na podlagi telefonske ankete bi Zares volilo devet odstotkov vprašanih, SNS 8,9 odstotka, DeSUS 7,3 odstotka, LDS pa sedem odstotkov vprašanih. Sledijo jim NSi z 2,2 odstotka, SLS+SMS z 2,1 odstotka, KDS 0,6 odstotka in Lipa, ki bi jo po tej anketi volilo 0,4 odstotka vprašanih.

Ninamedia je terensko anketo naredila med 6. in 11. septembrom na vzorcu 1543 oseb, telefonsko anketo pa med 8. do 11. septembrom na vzorcu 1000 oseb.

 Anketa Večera

Zadnja anketa, ki jo je pred volitvami objavil časnik Večer, je pokazala, da bi na volitvah zmagala SDS, ki bi jo volilo 25,1 odstotka vprašanih. Druga bi bila SD, volilo bi jo 17,4 odstotka vprašanih, tretja pa stranka Zares, ki bi jo volilo 9,4 odstotka vprašanih. Osem odstotkov jih še ne ve, koga bi volili, ne katera stranka jim je bližje.

Po izidih ankete, ki vključuje tako odgovore na vprašanje, koga bi volili, kot odgovore na vprašanje, katera stranka vam je bližje, postavljeno tistim, ki še ne vedo, koga bi volili, bi DeSUS volilo 5,9 odstotka vprašanih, SNS 5,1 odstotka, LDS pa 3,6 odstotka vprašanih. SLS bi jih po omenjeni anketi volilo 2,5 odstotka vprašanih, NSi in Lipo pa po 1,8 odstotka.

Osem odstotkov še ne ve koga bodo volili, prav tako ne katera stranka jim je bližje, 17,1 odstotka vprašanih pa politika ne zanima.

Anketo je za Večer od 9. do 11. septembra izvedel RM Plus, anketirali pa so 700 naključno izbranih oseb, starih 18 ali več let.

Napoved Dela

SDS bo na volitvah prihodnjo nedeljo dobila 25 odstotkov glasov, SD pa 22,4 odstotka. Tako kaže volilna napoved, ki jo je na podlagi terenske ankete pripravila agencija Delo Stik. V parlament se po tej napovedi uvrstijo še DeSUS, Zares, SNS, LDS in SLS. Preostale stranke dobijo manj kot štiri odstotke, in se ne uvrstijo v parlament. Udeležba na volitvah bo okoli 60-odstotna.

Ta teden je agencija Delo Stik namesto navadne telefonske ankete izvedla terensko. To pomeni, da so se anketarji odpravili po vsej Sloveniji in na terenu ponujali prebivalcem, da so izpolnili glasovalni listič. Sodelovali so natanko 3003 ljudje.

Na podlagi rezultatov ankete (natančneje jih predstavljamo na 2. strani Dela) so v Delu Stik pripravili volilno napoved. Ta, kot rečeno, na prvo mesto postavlja SDS, za 2,6 odstotne točke za njim zaostaja SD. Na tretje mesto se po tej napovedi uvršča DeSUS z 10,2 odstotka glasov, četrti je Zares z devetimi odstotki, sledi SNS z osmimi odstotki, LDS s 7,5 odstotka in SLS (ki nastopa skupaj s SMS) s šestimi odstotki.

NSi dobi po napovedi 3,3 odstotka in Lipa tri odstotke, to pa je že manj od zapovedanega (štiriodstotnega) parlamentarnega praga, zato se ne ena ne druga po tej napovedi ne bosta uvrstili v državni zbor. Enako velja za preostalih devet strank, ki še nastopajo na volitvah in je njihov delež še manjši.

Iz te napovedi so še izračunali, koliko poslanskih sedežev v državnem zboru bi pripadlo posamezni stranki. SDS bi dobila 25 sedežev, SD 23, DeSUS deset, Zares devet, SNS osem, LDS sedem in SLS šest. To pomeni, da bi napovedovana koalicija treh levih strank - SD, Zares in LDS - dobila 39 poslanskih mest, kar je precej premalo za prevzem oblasti. Kakšno koalicijo bi oblikovala SDS, še ni jasno. Če bi bile to iste stranke, ki so v vladni koaliciji zdaj - SDS, SLS, NSi in DeSUS - jim po tej napovedi skupaj pripada 49 mest. Za prevzem večine v državnem zboru jih zadostuje 46.

V Delu Stik so pripravili napoved volilne udeležbe. Telefonska raziskava je zajela 617 anketirancev. Na podlagi njenih rezultatov napovedujejo, da bo volilna udeležba okrog 60-odstotna.