benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Voda zalivala hiše, veter odkrival strehe

Deli na:
Voda zalivala hiše, veter odkrival strehe

Foto: Bobo

Obilno jesensko deževje, ki je v soboto zajelo Slovenijo, je tudi danes po državi povzročilo kar nekaj nevšečnosti.

Zaradi naraslih voda, pa tudi sprožanja plazov in vetra so imeli največ težav v severozahodnem delu države ter na Gorenjskem.

Meteorne vode so zalile več objektov na Idrijskem, nekatere so morali zaščititi z vrečami peska. Za ulico Pot svetega Antona v Idriji je zemeljski plaz ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci pa so imeli kar nekaj dela tudi zaradi močnega vetra in poškodb na strehah objektov ter zaradi naplavin, podrtih dreves in vejevja na cestišču.

S protipoplavnimi vrečami so tok hudournika preusmerili tudi v Gorenjih Novakih v občini Cerkno, kjer je hudournik ogrožal stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje, veter pa je odkril strešno kritino. V Cerknem je voda zalila del strojnice mini hidroelektrarne. V Plavah v občini Kanal pa so gasilci pomagali pri reševanju bagra iz struge reke Soče.

V Čepovanu v novogoriški občini je poplavilo proizvodne prostore lesno predelovalnega obrata, gasilci pa so s svojim posredovanjem preprečili podoben scenarij v proizvodnih prostorih tovarne Imok v Dolenji Trebuši v občini Tolmin.

Neurje je nevšečnosti povzročalo tudi drugod po Sloveniji. V Cerkljah na Gorenjskem so meteorne vode in voda iz naraslega potoka zalile več stanovanjskih objektov; gasilci so vodo izčrpali iz 12 objektov. Prav tako so na pomoč pri črpanju vode priskočili v Koroški Beli v občini Jesenice, kjer je zaradi močnega dežja voda tekla v prostore tovarne Acroni.

Neurje je vplivalo tudi na promet na slovenskih cestah. Regionalna cesta Bled-Bohinjska Bistrica je v Bohinjski Bistrici pri bencinskem servisu zaradi poplavljenega cestišča zaprta. Obvoz pa je možen po cesti Jereka-Srednja vas-Ribčev Laz. Popolne zapore cest zaradi poplavljenega cestišča so tudi na cestah Petrina-Mirtoviči v Grivcu, Grgelj-Fara pri Žagi in na LC Blate-Rakitnica.

Na spletni strani Slovenskih železnic pa sporočajo, da je zaradi previsoke vode v Bohinjskem predoru do nadaljnjega prekinjen tudi ves železniški promet med Bohinjsko Bistrico in Podbrdom. Organiziran je nadomestni prevoz z avtobusi, so še izpostavili.


V Bohinju je težave povzročal narasli potok Savica. Ta je ogrožal objekt v Ukancu, ki so ga zaščitili s protipoplavnimi vrečami. Na več mestih je bila poplavljena cesta Ribčev Laz-Ukanc, Kamp Danica pa je bil delno poplavljen. Podrta večja drevesa so poškodovala most čez potok Savica. V Ribnem na območju blejske občine pa so zaradi poplavljene ceste pred mostom zaprli most preko Save Bohinjke, prav tako so zaprli cesto med Ribenskim in Bodeškim mostom.

V Bohinju je popoldan veliko težav povzročil tudi močan veter, ki je podiral drevesa in odkrival strehe. Med drugim je veter v Bohinjski Bistrici dvignil ostrešje na objektu Občine Bohinj, pri čemer so padajoči zidaki ogrožali mimoidoče, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. Streha ni v celoti odkrita, je pa poškodovana, je pojasnil poveljnik štaba civilne zaščite Bohinj Dušan Pfeifer.

Veter je odkril streho tudi več drugih stanovanjskih objektov in hlevov, izruval pa je tudi kovinsko ograjo, ki je ogrožala promet. Gasilci so posredovali pri osmih objektih z odkrito streho, ker so se močni sunki vetra pojavili, ko je nastopil mrak, pa veliko občanov verjetno še ne, da imajo poškodovano streho, je pojasnil Pfeifer.

Veter je podrl tudi več dreves, ki so padla na cesto in tudi daljnovod. Posredovali so prostovoljni gasilci Bohinjska Bistrica, Savica-Polje, Gradišče in Češnjica. V akcijah, ki so potekale na približno 20 lokacijah, je sodelovalo okoli 40 gasilcev.

Režijski obrat Občine Bohinj je zaradi povečane motnosti vode na izviru, ki so jo povzročile obilne padavine, izdal ukrep prekuhavanja pitne vode na vodovodnih sistemih Bohinjska Bistrica, Voje in Nomenj.

Po podatkih meteorologov je Slovenijo zvečer dosegla še fronta z neurji. Opozorilo zaradi naraščanja meteorne vode in hudournikov še velja, saj bodo ponoči sprva še pogoste padavine, ponekod tudi nevihte z močnejšimi nalivi. V severovzhodni Sloveniji bo prehodno zapihal severni veter. Proti jutru bodo padavine slabele.

Do srede noči lahko reke na zahodu ponovno nekoliko porastejo, v drugem delu noči pa je pričakovati poraste predvsem manjših rek v vzhodnem delu države. Možna so manjša razlitja ob rekah. Ob močnejših nalivih lahko ponoči porastejo in poplavijo manjše reke in hudourniki v večjem delu države.

Opozorilne pretoke presega Soča s pritoki v zgornjem toku, Sava Bohinjka s pritoki, Vipava s kraškimi pritoki ter Kolpa v zgornjem in srednjem toku. Pretoki teh rek pa so večinoma ustaljeni, so zapisali na spletnih straneh Agencije RS za okolje.