sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada proti Nussdorferjevi glede zakona o tujcih

Deli na:
Vlada proti Nussdorferjevi glede zakona o tujcih

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Predlog za začasno zadržanje zakona o tujcih, ki ga želi doseči varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, je po mnenju vlade neutemeljen.

Vlada je na današnji seji sprejela mnenje o predlogu za začasno zadržanje novele zakona o tujcih, ki ga je varuh človekovih pravic predložil ustavnemu sodišču. Predlog za zadržanje izvajanje zakona ocenjujejo kot neutemeljen in nepotreben, zakon pa po mnenju vlade v nobenem primeru ne krati z ustavo zagotovljenih pravic.

Vlada v svojem mnenju pojasnjuje, da gre v primeru predloga za zadržanje izvršitve 10.b člena zakona o tujcih, ki izhaja iz zahteve za oceno ustavnosti varuha, za pavšalne navedbe, ki niso argumentirane. "Varuh zgolj navaja, da bi zaradi izvrševanja omenjene določbe lahko nastale težko popravljive škodljive posledice, česar pa v nadaljevanju ne obrazloži," so zapisali v mnenju, ki ga bodo poslali ustavnemu sodišču in državnemu zboru.

Vlada meni, da ukrep, ki ga določba tega člena predvideva, v nobenem primeru ne krati z ustavo zagotovljenih pravic. Prav tako rešitev iz izpodbijanega člena glede na evropski azilni sistem ne pomeni kršitve človekovih pravic oziroma načela prepovedi mučenja.

Člen namreč določa, da ne glede na določbe zakona, ki ureja mednarodno zaščito, policija namero vložitve prošnje za mednarodno zaščito zavrže kot nedopustno le v primeru, če v sosednji državi, članici EU, iz katere je tujec vstopil, ni sistemskih pomanjkljivosti v zvezi z azilnim postopkom in pogoji za sprejem prosilcev, ki bi lahko povzročili nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja, in tujca napoti v to državo. "Ne evropska ne nacionalna zakonodaja s področja mednarodne zaščite migrantom pa ne dajeta pravice izbirati države, v kateri bodo zaprosili za mednarodno zaščito," so dodali.


Vlada tako ocenjuje, da je predlog za zadržanje izvršitve spornega člena zakona neutemeljen in nepotreben, saj se ukrep iz tega člena aktivira šele na podlagi predhodno določenih postopkov, katerih končna posledica je odločitev državnega zbora o uporabi določbe 10.b člena.

Ob tem vlada pojasnjuje, da bi v primeru spremenjenih razmer na področju migracij ustavno sodišče imelo na voljo dovolj časa, da med samim postopkom presoje ustavnosti zadrži izvajanje določbe. Obenem še poudarja, da bi zadržanje izvajanja določbe 10.b člena v primeru, da bi prišlo do spremenjenih razmer na področju migracij, ki bi narekovale sprejetje predvidenega ukrepa, lahko pripeljalo do težko popravljivih škodljivih posledic za slovenske državljane.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je namreč vložila zahtevo za oceno ustavnosti 10.b člena zakona o tujcih, ki ureja ukrepanje ob spremenjenih migracijskih razmerah. Ustavnemu sodišču je predlagala prednostno obravnavo in zadržanje izvajanja člena, saj gre za "specifično situacijo in ureditev, ki ima lahko zelo daljnosežne posledice".

Vlada je sprejela tudi mnenje o zahtevi upravnega sodišča za oceno ustavnosti zakona o mednarodni zaščiti. Upravno sodišče je namreč v upravnem sporu zaradi statusa begunca v zvezi s tožbo zoper odločbo MNZ sklenilo, da postopek prekine in zahteva oceno ustavnosti določil zakona. Z vloženo tožbo sicer tožniki nasprotujejo, da jim je bil priznan status subsidiarne zaščite in menijo, da so upravičeni do statusa begunca.

Vlada ocenjuje, da zakon ni neskladju z ustavo, saj omogoča možnost vložitve tožbe, torej učinkovitega pravnega sredstva in s tem učinkovitega sodnega varstva zoper vse odločbe pristojnega organa.