stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada in sindikati imajo le še dober teden dni časa za dogovor

Deli na:
Vlada in sindikati imajo le še dober teden dni časa za dogovor

Štrukelj in Koprivnikar - Foto: Bobo

Predstavniki vlade so se na neformalnem sestanku srečali z vodjema pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja Branimirjem Štrukljem in Jakobom Počivavškom.

Na vladni strani se je sestanka poleg ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja udeležila tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

Kot so pojasnili na ministrstvu za javno upravo, neformalni sestanki na to temo potekajo vsakodnevno, saj se nadaljuje intenzivno iskanje rešitev in morebitnih možnosti za dogovor. Več pa v tej fazi iskanja rešitev ne morejo povedati.


Kot je po srečanju za STA pojasnil Počivavšek, vladna stran išče možnosti za nadaljevanje pogajanj z javnim sektorjem. Seznanili so ju z nekaterimi razmisleki, v tem trenutku pa še ni konkretnih predlogov rešitev. Kot je razumel, naj bi te zdaj poskušali oblikovati in posredovati sindikalni strani. Morebitnega nadaljevanja pogajanj tako zaenkrat niso dogovorili.

Koprivnikar je po seji vlade v sredo ocenil, da imajo za dogovor s sindikati čas do konca prihodnjega tedna. Ob tem je napovedal, da bodo z možnimi približevalnimi predlogi najprej seznanili sindikalno stran. Takoj ko bo verjetnost, da je rešitev vsaj pogojno sprejemljiva tudi za sindikate, bodo nadaljevali s formalnimi pogajanji in iskanjem konsenza.

Po sklenitvi sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides so sindikati namreč postavili novo zahtevo, in sicer odpravo vseh še veljavnih varčevalnih ukrepov s prihodnjim letom. Uresničitev njihove zahteve bi pomenila približno 215 milijonov evrov stroškov. Če pa bi vlada ta scenarij želela preprečiti z interventnim zakonom, v sindikatih napovedujejo stavko. A že sama odločitev za interventni zakon bi pomenila težave v vladi, saj so v DeSUS in SD napovedali, da ga ne bodo podprli.