stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada danes o zahtevi Fidesa po izstopu iz enotnega plačnega sistema

Deli na:
Vlada danes o zahtevi Fidesa po izstopu iz enotnega plačnega sistema

Foto: Bobo

Vlada bo odločala o zahtevi zdravniškega sindikata Fides, ki stavka od prejšnjega torka, da zdravniki izstopijo iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju.

Glede na izjave ministrov in poslanskih skupin zahteva ne bo dobila podpore.

Fides je po ponedeljkovih osemurnih pogajanjih sklenil, da bodo zamrznili stavko, če bodo od vlade dobili zavezo, da bodo zdravniki izstopili iz sistema plač v javnem sektorju. To je, kot poudarjajo v zdravništvu, pogoj za spremembe zdravstvenega sistema na bolje.

Kljub kritikam, da sindikat prihaja z novimi in novimi zahtevami, pa v Fidesu poudarjajo, da ta zahteva ni nova in da so jo vladnim pogajalcem predlagali, še preden so uradno napovedali stavko. Slednje na ministrstvu sicer zanikajo.

Od današnje odločitve vlade o zahtevi, bo tudi odvisno, kaj bo glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata sklenil na petkovi seji, ko bodo odločali, kako naprej.

V ponedeljek so sicer sklenili, da zaenkrat ne bodo zaostrili stavke, kar so napovedovali za torek. A bi se lahko odloči, da stavko s ponedeljkom zaostrijo na opravljanje tistih storitev, ki so zakonsko opredeljene za zdravnike v času stavke.

Sodeč po odzivih koalicije pa izstop zdravnikov iz sistema plač javnega sektorja ni realen. Po mnenju SMC zahteva ni uresničljiva. Da bi to lahko sprožilo podobne zahteve drugih skupin v javnem sektorju, poudarjajo tudi v DeSUS in SD.

Na odločitev vlade o zdravniških zahtevah čakajo tudi v drugih sindikatih javnega sektorja, ki so sicer pristali na obnovitev pogajanj z vlado.