Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vizjak spet ujel Golobiča na laži

Deli na:

Gregor Golobič je bil danes v državnem zboru ponovno ujet na laži. Na seji je namreč zatrjeval, da noben kredit Ultri ni bil reprogramiran, kar se je izkazalo za navadno laž. Le nekaj ur zatem je na novinarski konferenci priznal laž.

Gregor Golobič je bil danes v državnem zboru ponovno ujet na laži. Na seji je namreč zatrjeval, da noben kredit Ultri ni bil reprogramiran, kar se je izkazalo za navadno laž. Le nekaj ur zatem je na novinarski konferenci priznal laž.

Na seji je namreč zatrjeval, da noben kredit Ultri ni bil reprogramiran, kar se je izkazalo za navadno laž. Zlagal se je tudi glede zavarovanja Ultrinih posojil, saj je dejal: "Danes, ko je teh posojil približno dva milijona evrov in pol, to zavarovanje trikratno presega vrednost teh posojil. Nobeno od teh posojil ni bilo reprogramirano."

Le nekaj ur zatem je na novinarski konferenci priznal laž. Golobič je zatrdil, da za dokument o reprogramiranju kredita skupini Ultra, ki ga je na današnji seji DZ razkril Andrej Vizjak (SDS), ni vedel. Kot pravi, njegove izjave na seji DZ, da Ultra ni imela reprogramiranih kreditov, niso bile natančne, saj "sem izhajal iz dokumentov, ki sem jih imel na razpolago".

Golobič je na novinarski konferenci v DZ dejal, da se s krediti Ultri ni ukvarjal in zato za danes razkriti dokument o reprogramiranju kredita Ultri ni vedel.

Kot je pojasnil, je Ultri v preteklih dneh zastavil vprašanje, ali se je kadarkoli zgodilo, da podjetje ni poravnalo svojih obveznosti v skladu s pogodbo. Odgovor je bil, da se to ni zgodilo, pravi, "res pa je, da so pri določenih kreditih z NLB dosegli aneks h kreditni pogodbi, s katerim so pogodbo spremenili. Tako so omogočili drugačno dinamiko vračanja posojil, ki se odvija".

Hkrati je Golobič ponovno zatrdil, da skupina Ultra nima nezavarovanih posojil. Tako posojila kot aneksi k posojilom so bili po njegovih besedah izvedeni po postopku in z enakimi težavami, kot velja za vsa druga podjetja. Danes razkriti dokument pa to najbolj jasno dokazuje, še dodaja.

Dokazuje, da je v tem primeru posojila angažiranih vrsta zavarovanj in poroštev. Prav tako je iz njega razvidno, "da so bili krediti podjetja Ultre v NLB deležni kvečjemu ostrejše in nikakor privilegirane obravnave".

Dokumentacija o tem posojilu še pove, nadaljuje Golobič, da je bilo posojilo Ultre, katerega plačilo je zapadlo lanskega oktobra, v začetku leta obravnavano na organih NLB na kreditnem odboru, in sicer na način kot za vse ostale.

Banka je ta aneks h kreditni pogodbi odobrila, spremenila dinamiko višine posameznih obrokov ter določila višjo obrestno mero, zahtevala dodatna zavarovanja in zaračunala sodne stroške. Ugotovila je tudi, da vsa zavarovanja presegajo vrednost posojila. Kasneje je banka še enkrat za dva meseca podaljšala rok za izpolnitev teh obveznosti, je pojasnil Golobič.

Zatrdil je, da je leta 2007 Ultro zapustil, ne prej in ne kasneje pa se ni v nobenem primeru angažiral pri nobenem posojilu pri nobeni banki. Pri svojih izjavah, nadaljuje, je izhajal iz dokumentov, ki so bili javno dostopni vsem.

Po Golobičevem mnenju ostaja vprašanje, ali "so podjetja skupne Ultra tista, ki v Sloveniji ne smejo meti nobenega kredita. Torej ne, ali so privilegirana, ampak ali morajo biti obravnavana slabše kot vsi drugi". To je po njegovih besedah očitno ambicija tistih, ki "gonijo to kampanjo in so se danes razgalili v DZ z odsotnostjo argumentov".

Preiskovalna komisija bo tako v četrtek z dodelitvijo statusa preiskovanca vendarle omogočila, da se bo o stvareh začelo razpravljati argumentirano in na podlagi ustreznih primerjav, kaj se v bankah dogaja in kakšne obravnave so deležni posamezni subjekti, je še dejal minister.