Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vizjak proti Golobiču

Deli na:

Poslanec SDS Andrej Vizjak je zavrnil navedbe predsednika Zares Gregorja Golobiča, da naj bi bila SDS vpletena v afero Ultra. Povedal je, da je anonimko prejel kot predsednik komisije za nadzor javnih financ, SMS sporočilo pa je predsedniku uprave DZS Bojanu Petanu poslal na isti dan, ko je bil prispevek o Ultri objavljen tudi na TV Slovenija.

Poslanec SDS Andrej Vizjak je zavrnil navedbe predsednika Zares Gregorja Golobiča, da naj bi bila SDS vpletena v afero Ultra. Povedal je, da je anonimko prejel kot predsednik komisije za nadzor javnih financ, SMS sporočilo pa je predsedniku uprave DZS Bojanu Petanu poslal na isti dan, ko je bil prispevek o Ultri objavljen tudi na TV Slovenija.

Iz istega vira so verjetno anonimko, v kateri so kopije dokumentov o posojilih Ultre pri Nove Ljubljanske banke (NLB), prejeli tudi mediji in drugi, je pojasnil Vizjak. Poslanca SDS pa je v tem sporočilu Petanu zanimalo, kdo je lastnik dveh singapurskih podjetjih - lastnikov Hram holdinga, ki je bil v poslovnih povezavah z Ultro.

Pojasnil je, da ga je to zanimalo zaradi transparentnosti in logike povezave cele skupine in tudi v povezavi z njegovim delom predsednika komisije za nadzor javnih financ. Ko je prejel anonimko, se mu je zastavilo kar nekaj vprašanj. Del teh vprašanj je želel razkriti tudi s tem, da bi informacijo pridobil od ljudi, ki so v tesni povezavi s temi skupinami, je pojasnil.

Kot se spominja, je Petanu poslal le eno SMS sporočilo, prav njemu pa zato, ker je lastnik podjetja, povezanega z Ultro. DZS in Ultra Sum imata po njegovih besedah tudi skupno podjetje, ki se je med drugim javilo na razpis za nov sistem subvencioniranja študentske prehrane. Polet tega je Petan tudi tesen Golobičev znanec, je še povedal.

Vizjak se sprašuje, ali navedbe iz anonimke držijo. Komisija za nadzor javnih financ je namreč prejela dopis NLB, da so krediti Hram holdingu "ustrezno zavarovani", medtem ko so skupini Ultra le "zavarovani". Dejal je, da bo "zanimivo ugotoviti", ali pri kreditiranju veljajo isti pogoji za vse.

Povedal je, da je bila na to temo ravno danes sklicana izredna seja komisije, ki jo vodi. Na sredini seji bodo njeni člani razpravljali prav o ustreznosti zavarovanj kreditov skupini Ultra s strani NLB.

"Drugo vprašanje pa je, zakaj se skriva za nekimi nizozemskimi poštnimi nabiralniki in singapurskimi podjetji, če so namere čiste, če je poslovanje transparentno," pravi Vizjak. Zadaj po njegovem lastniško stoji celo predsednik stranke, ki je napovedala boj netransparentnostim in gospodarskemu kriminalu.

Kot je poudaril, je generalni sekretar NLB Samo Nučič sporočil, da je uprava banke s strani Ultre dobila odvezo molčečnosti glede kreditov, povezanih s skupino Ultra. Vizjak se zato sprašuje, zakaj NLB članom komisije ne razkrije "teh pomembnih podatkov, povezanih tudi s tveganji banke, ki je v večinski državni lasti".

NLB in Ultri zato predlaga, da javnosti in komisiji razkrijeta podrobnosti v zvezi s temi kreditnimi posli. Tako bi se po njegovem vsi lahko prepričali, ali so bile zadeve poštene, "ali pa je kdo izkoriščal svoj politični vpliv, poznanstvo pri upravah bank, da je dobil ugodnejše kredite za najeta posojila kot druga podjetja in državljani".