Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Višji sodniki oprostili Janeza Janšo v zadevi "udbovec" Franci Perčič

Deli na:
Višji sodniki oprostili Janeza Janšo v zadevi "udbovec" Franci Perčič

Foto: Primož Lavre

Sodniki ljubljanskega viškega sodišča so konec maja dokončno oprostili predsednika SDS Janeza Janšo, ki ga je zaradi domnevne žaljive obdolžitve tožil svetovalec nekdanjega predsednika republike Danila Türka, Franci Perčič. O slednjem je Janša rekel, da je bil udbovec. Višje sodišče je v tej sodbi nedvoumno priznalo, da sta avtentični tako mikrofilmi Udba.net kot tudi šifrant, ki govori o uslužbencih in rezervistih Udbe.

Franci Perčič je Janeza Janšo kazensko preganjal zaradi izjave na Kanalu A leta 2010 o njegovi povezanosti s tajno policijo komunistov - Udbo. Janša je takrat dejal, da »obstajajo zelo verodostojni dokazi, da je Perčič bil udbovec«. Perčič je bil domnevno užaljen, češ da ni bil nikoli član Udbe. To naj bi škodilo celo njegovemu dobremu imenu. Janša je na sodišču vztrajal, da je njegova izjava dejstvo.

Temelji na mikrofilmu iz centralne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve iz leta 1987, ki ga danes hrani Arhiv Republike Slovenije. Sodišče je verjelo tudi trem pričam, ki so izpovedale, da ni nikakršnega razloga, da ne bi verjeli v verodostojnost evidence, ki je bila objavljena na spletni strni Udba.net in v knjigi Dušana Lajovica z naslovom »Med svobodo in rdečo zvezdo«. Janšo je sodišče decembra lani oprostilo, Perčič pa se je pritožil na višje sodišče. Zdaj so višji sodniki potrdili sodbo nižjega sodišča, Perčič bo moral plačati stroške sojenja.

Zanimivo je 'pa še nekaj. Če je senat ljubljanskega okrožnega sodišča Janeza Janšo oprostil, češ da je imel utemeljen razlog, da je to, kar je trdil, resnično, so višji sodniki, kot je razbrati iz sodbe, nedvoumno potrdili, da ni nikakršnega dvoma o verodostojnosti in avtentičnosti mikrofilma. Ugotovljeno je sicer bilo, da Perčiča (naveden je pod šifro 60000 – 0561010, pri čemer oznaka 60000 pomeni, da je oseba poklicni agent Udbe ali njen rezervist) ni v evidenci kriminalistične policije, da pa je nedvomno naveden v evidenci Slovenske obveščevalno varnostne agencije, ki jo je ta predala Arhivu RS.

Glede Perčičevih očitkov, da je bil star 13 let, ko je bila Udba razpuščena, so se višji sodniki strinjali z nižjimi, češ da se izraz Udba uporablja kot splošen izraz za pripadnika ali sodelavca »tajne obveščevalne službe«, tako ga opredeljuje tudi Slovar slovenskega knjižnega jezika. Tudi zagovarjanje Perčiča, da ni javna oseba, sodišče ni prepričalo.

Glede na to, da je bil zaposlen v Türkovem kabinetu, se pravi v kabinetu predsednika Slovenije, je Perčič brez dvoma javna oseba, zato tudi Janševa izjava o Perčiču »ne sodi na področje zasebnega življenja zasebnega tožilca, ampak gre za izjavo o povezanosti zasebnega tožilca z določeno službo (Udbo oziroma SDV), kar je v javnem interesu, pri čemer inkriminirana izjava ni dana v nasprotju s pravom in splošno veljavnimi etičnimi predpisi,« so še zapisali višji sodniki.