Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vili Kovačič: Pričakujem, da bo evropsko sodišče dalo lekcijo sedmim ustavnim sodnikom

Deli na:
Vili Kovačič: Pričakujem, da bo evropsko sodišče dalo lekcijo sedmim ustavnim sodnikom

Foto: Bobo

Sodstvo v Sloveniji je na strani oligarhov, ki si s štiriletnim mandatom dovolijo vse, je ogorčen Vili Kovačič.

Pobudnik referenduma zakona o drugem tiru Vili Kovačič se bo po tem, ko je ustavno sodišče zavrnilo in zavrglo njegovi pobudi za oceno ustavnosti glede postopka zbiranja podpisov in datuma referenduma, obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). Upa, da bo ESČP "še pred izvedbo referenduma dalo lekcijo našim sedmim ustavnim sodnikom".

"Besede demokracija pri nas še nismo začeli izvajati. Abstraktno jo imamo napisano, se pa ne izvaja, je današnjo novinarsko konferenco v Ljubljani začel Kovačič. Ocenjuje, da je sodstvo v Sloveniji na strani "oligarhov, ki si s štiriletnim mandatom dovolijo vse".

Kovačič je na ustavno sodišče v zvezi z referendumom o drugem tiru železniške proge Divača-Koper podal dve pobudi za oceno ustavnosti. Prva je bila, kot je pojasnil, povezana s kršenjem enakih možnosti za sodelovanje pri zbiranju referendumskih podpisov. Prepričan je, da je bila Sindikatu vojakov Slovenije (SVS) z dopisom obrambnega ministrstva kršena pravica do sodelovanja pri njihovem zbiranju.

Pobudo so ustavni sodniki zavrnili, v odgovor s sklepom na to pritožbo pa Kovačič ni dobil nobenega odgovora. "Enostavno so zadevo preskočili tako, da so rekli, da smo bili uspešni pri zbiranju podpisov in da zadeva ni več potrebna ustavnopravne presoje," je bil do sklepa sodišča kritičen pobudnik in dodal, da bi morali sodniki sprejeti načelno stališče glede vprašanja, da ima del prebivalstva omejeno pravico do sodelovanja.

"Seveda SVS ni bil pomemben samo zaradi svoje številčnosti, ampak tudi zaradi vpliva na javni sektor, ki je velik," je še pojasnil. Meni, da "neodgovor" ustavnih sodnikov še naprej dopušča neenake možnosti, tudi glede sodelovanja v referendumski kampanji, ki šele prihaja.



Druga pobuda za presojo ustavnosti pa se je nanašala na datum referenduma. "Na ustavnem sodišču priznavajo, da je del kampanje okrnjen, ampak za njih to ni važno," je dejal. Izpostavil je, da je sedem od devetih sodnikov razglasilo, da kampanja ni prizadeta, čeprav priznavajo da je okrnjena. To se mu zdi kontradiktorno.

"Se je pa prvič zgodilo, da je v tej tematiki kršenja demokracije prišlo do ločenega mnenja," je dodal. Ločeni odklonilni mnenji sta napisala sodnika Marko Šorli in Klemen Jaklič.

Ker pa to ni dovolj, je Kovačič v ponedeljek poslal pritožbo na ESČP. V pritožbi je izpostavil omejevanje izražanja v političnem procesu referendumske kampanje. "Pričakujem, da bo evropsko sodišče dalo lekcijo sedmim sodnikom," je poudaril.

Na ESČP se bo pritožil tudi Blaž Babič, ki so mu ustavni sodniki prav tako zavrnili pobudo za oceno ustavnosti členov dveh zakonov, in sicer o volilni in referendumski kampanji ter o Radioteleviziji Slovenija. Babič je na današnji novinarski konferenci med drugim dejal, da je že samo dejstvo, da se referendumski podpisi zbirajo na upravnih enotah, neustavno.

Predsednik koordinacije neparlamentarnih strank in list Andrej Magajna je bil medtem kritičen do medijske politike pri pokrivanju referendumske kampanje. "Kaj pomagajo vsi podpisi, če imamo opravka z mediji, ki niso dolžni postaviti pravila, niti niso dolžni spoštovati načelo enakosti in enakopravnosti," je dejal. Danes je zato, podobno kot Babič, na ustavno sodišče vložil pobudo za presojo ustavnosti pristojnih zakonov. Problematično se mu zdi sicer predvsem to, da se ureditev nanaša na javno Radiotelevizijo Slovenija, za ostale medije, ki jih je največ, pa pravila ne veljajo.