GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vili Kovačič predlaga kazenski pregon Cerarja in vlade: Zavestno so zavajali davkoplačevalce!

Deli na:
Vili Kovačič predlaga kazenski pregon Cerarja in vlade: Zavestno so zavajali davkoplačevalce!

Foto: Bobo

Predsednik civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo in pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič je na okrožno državno tožilstvo podal predlog za kazenski pregon premierja Mira Cerarja in vlade.

Prepričan je, da sta tako vlada kot Cerar zavestno in z namenom oškodovanja zavajala davkoplačevalce v zvezi s projektom drugi tir.

Kovačič je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je predlog za pregon vlade in Cerarja podal zato, ker so ga pristojni organi dolžni obravnavati, ovadbo pa bi lahko z "levo roko zavrgli".

"Predlog so dolžni izvajati po uradni dolžnosti in na stroške države, ne davkoplačevalcev. Ta oblika je edini izhod za takšne primere," je dejal.

Prepričan je, da sta vlada in Cerar "zavestno, z namenom oškodovanja, z lažnim prikrivanjem dejanskih okoliščin spravila v zmoto in pustila v zmoti slovenske državljane, jih s tem zapeljala, da v škodo svojega ali tujega premoženja opustijo podporo referendumu o drugem tiru".

Državi sta vlada in Cerar s tem povzročila večjo premoženjsko škodo in storila kaznivo dejanje goljufije, ocenjuje pobudnik referenduma.

Cerar in vlada sta sicer po njegovem mnenju zavajala tudi poslance. V času sprejemanja zakona se je namreč v parlamentu in v javnosti predstavljala vrednost projekta 1,4 milijarde evrov, v času teka roka za zbiranje referendumskih podpisov pa vrednost 900 milijonov evrov z možnostjo gradnje dvotirne proge, je pojasnil.


"Nujno je, da se pristojni organi na takšne nezakonitosti ustrezno odzovejo in naredijo revizijo celotnega finančnega dela projekta drugega tira in njegovega prikazovanja poslancem ter javnosti, saj bo v prihodnosti izgradnja prinesla državljanom veliko škode - tako finančne kot materialne," je ponovil.

Kovačič sicer predlaga, "da se poda kazenska ovadba zoper obdolžena in sproži preiskovalna dejanja po uradni dolžnosti v skladu s pristojnostmi".

Podobno se je dogajalo tudi s projektom šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), a se po Kovačičevih besedah tedaj ni nihče zganil in so šle zadeve naprej. "Danes davkoplačevalci delujemo preventivno, da se stvari ne zapeljejo v nepovratno smer," je še dejal na današnji novinarski konferenci.

Kritičen je bil tudi do zavrnitve predloga sklepa na odboru DZ za obrambo, da odbor poziva obrambno ministrstvo, da svojih zaposlenih v skladu z ustavo ne ovira pri uveljavljanju državljanskih pravic. Izid glasovanja bo Kovačič priložil dokumentom, ki jih je že podal na ustavno sodišče.

V začetku meseca je namreč vložil ustavno pobudo za presojo po njegovi oceni neustavne poteze obrambne ministrice Andreje Katič "glede zastraševanja sindikata vojakov pri aktivnostih za zbiranje podpisov za referendum".

Kot je tedaj opozoril pobudnik referenduma, je neskladje z ustavo nastalo z dopisom obrambnega ministrstva, ki je bil posredovan Sindikatu vojakov Slovenije. Sindikat je maja napovedal, da bodo aktivno pomagali pri zbiranju referendumskih podpisov, a so aktivnosti po dopisu ministrstva ustavili.

Kovačič bo sicer zbrane podpise za razpis referenduma v DZ vložil danes popoldne.