reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vili Kovačič je v DZ vložil 4500 podpisov proti zakonu o drugem tiru

Deli na:
Vili Kovačič je v DZ vložil 4500 podpisov proti zakonu o drugem tiru

Foto: Bobo

Vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič je v DZ vložil 4500 podpisov za začetek zbiranja podpisov za referendum za zakon o drugem tiru.

Referendum je označil kot priložnost Slovenije za nov začetek in poudaril, da pri njihovih prizadevanjih ne gre za strankarsko akcijo.

Predsednik DZ Milan Brglez bo moral zdaj razpisati 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za referendum. To bo za Kovačiča precej trši oreh, če mu uspe, pa bo vladni projekt praktično končan.

Kot je pojasnil Kovačič, v četrtek pričakujejo prve pobude za razgovore v DZ glede nadaljnjih potez. Priznal je, da zbrati 40.000 podpisov ne bo lahko, a si glede na dosedanje pozitivne odzive obeta zadostno podporo tudi v prihodnje.



Pričakuje, da jih bo med političnimi strankami morda podprla tudi ZL, sicer pa poudarja, da pri njihovih prizadevanjih ne gre za "nobeno strankarsko akcijo". Člani civilne iniciative po njegovih besedah med drugim zahtevajo, da se projekt financira s slovenskim denarjem in izvaja s slovenskim znanjem.

Na infrastrukturnem ministrstvu in družbi 2TDK so sicer v zaključni fazi priprav za prijavo projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper na t.i. blending razpis, ki se izteče 14. julija. Državni sekretar Jure Leben je konec prejšnjega tedna opozoril, da bi bila prijava v primeru vložene referendumske pobude nerelevantna in da ne bi dobili nepovratnih evropskih sredstev, ki jih za izvedbo projekta nujno potrebujemo.

Vlada si s pripravljalnimi deli za projekt, za katerega se vsi strinjajo, da ga Slovenija nujno potrebuje, prizadeva začeti še letos. Premier Miro Cerar in Leben sta večkrat izpostavila tudi mednarodno podporo projektu, zato bi lahko morebitna referendumska kampanja Slovenijo stala kredibilnosti. Cerar je v nedavnem pogovoru za STA pozval tudi, naj se projekt ne izkorišča za predvolilno kampanjo.