hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vili Kovačič bo referendumsko kampanjo financiral s prostovoljnimi prispevki

Deli na:
Vili Kovačič bo referendumsko kampanjo financiral s prostovoljnimi prispevki

Foto: Bobo

Kampanja, ki bo skušala volivce prepričati, naj zavrnejo vladni zakon o drugem tiru, bo po napovedi pobudnika referenduma Vilija Kovačiča precej obširna.

Kot je pojasnil medijem, bo kampanjo samostojno prijavilo več skupin med tistimi 30, ki so pomagale zbrati podpise za razpis referenduma. Financiranje kampanje bo sicer "izredno težko".

"Vse bo slonelo na prostovoljnih prispevkih," je dejal Kovačič na včerajšnji novinarski konferenci, ki jo je sklical po tistem, ko je na ustavno sodišče vložil novo pritožbo, tokrat zaradi sklepa vlade o dodelitvi 97.000 evrov za potrebe vladne strani v kampanji.

Toda ne glede na odločitev ustavnega sodišča, ki bo presojalo, ali nasprotnike zakona tak sklep vlade postavlja v neenak položaj, kot trdi Kovačič, bodo Davkoplačevalci se ne damo potek financiranja skušali reševati s pozivom državljanom k prostovoljnim prispevkom. V mislih imajo predvsem tistih več kot 48.000 posameznikov, ki so se podpisali pod zahtevo za referendum.

Kot je pojasnil Kovačič, bodo ljudi pozvali prek "glavnih akterjev" zbiranja podpisov. To so opozicijske politične stranke, v prvi vrsti SDS, neodvisni poslanci in posamezniki, skupaj okrog 30 skupin posameznikov. "Ne bomo apelirali na vodje, naj denar dajo iz strankarskih blagajn, ampak naj pozovejo svoje članstvo," je poudaril Kovačič.



Na spletni strani civilne iniciative je že nekaj časa položnica, s katero lahko njihovi somišljeniki in podporniki prispevajo sredstva, kmalu pa bodo to lahko po Kovačičevih navedbah storili še prek sporočil SMS.

Da bodo v kampanjo denimo samostojno vstopili Krščanski socialisti Slovenije - Krekovi socialisti, je na novinarski konferenci potrdil predsednik stranke ter predsednik koordinacije neparlamentarnih strank in list Andrej Magajna. "Tudi neparlamentarce močno skrbi, kako bo potekal ta referendum," je dejal. Do medijske politike pri pokrivanju referendumske kampanje ostaja kritičen.

Ključen problem je po njegovem mnenju predvsem to, da pravila veljajo samo za javno Radiotelevizijo Slovenijo (RTV), za druge, ki so v pretežno v zasebni lasti in jih je največ, pa ne. Včeraj so tako, kot je pojasnil, na ustavno sodišče vložili še dopolnilo pobudi za ustavno presojo zakona o referendumski in volilni kampanji ter zakona o RTV. Nedavno so podobno pobudo Blaža Babiča ustavni sodniki zavrnili, zaradi česar je napovedal pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Na najvišji organ sodne oblasti za varstvo človekovih pravic se je sicer obrnil tudi Kovačič, potem ko ni uspel z dvema pobudama za oceno ustavnosti, povezanih z referendumom o zakonu o drugem tiru. Prvo, ki se je nanašala še na zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma, so ustavni sodniki zavrgli, drugo, v kateri je Kovačič oporekal datumu izvedbe referenduma, pa zavrnili.