skala, jesenice na dolenjskem Svet24.si

Foto: Družini na brežiškem večerni mir skalila...

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Slovenija

Vilfan zapušča Bratuškovo in prestopa k Erjavcu

Deli na:
Vilfan zapušča Bratuškovo in prestopa k Erjavcu

Foto: Bobo

Poslanec Peter Vilfan zapušča poslansko skupino ZaAB in se pridružuje poslancem DeSUS, so na današnji novinarski konferenci potrdili Vilfan in vodstvo DeSUS. Med razlogi je navedel zlasti odločitve predsednice ZaAB Alenke Bratušek. Prvak DeSUS Karl Erjavec je zadovoljen in meni, da je Vilfan dodana vrednost za poslansko skupino in koalicijo.

Vilfan je sicer že decembra lani izstopil iz stranke ZaAB, odločitev za izstop iz poslanske skupine pa je nadaljevanje te poteze, je pojasnil. Spomnil je na kandidaturo Bratuškove za evropsko komisarko, ki ji je sam nasprotoval, pozneje pa se zavzel za njen odhod z vrha stranke.

Bratuškova je po njegovih besedah sicer zagotovila, da ne stranke ne poslanske skupine ne bo imela za talko, vendar se je zgodilo ravno to. "V zadnjem letu dni ZaAB ne more preseči 0,5 odstotka javnomnenjske podpore. Že to bi moralo biti vodstvu pomembna informacija," je dejal.

Menil je, da bo vsaj njegov odhod iz stranke sprožil spremembe, vendar jih ni. Tudi tedaj je, kot pravi danes, poslanski skupini pojasnil, da v njenih vrstah ostaja začasno. Po njegovih besedah je poslanska skupina ZaAB veliko delala, sam je imel dober odnos z drugima dvema poslancema in strokovnimi sodelavci.

"Ni pa bilo rezultata," je poudaril Vilfan, ki niti ne vidi možnosti, da bi se to v prihodnosti spremenilo, kar je eden od razlogov za izstop iz poslanskih vrst ZaAB. Odločitev za prestop v DeSUS pa je bila, kot je povedal, preprosta in logična.

"Ni mi treba narediti ideološkega zasuka ali preskoka. Politično gledano sem bil leva opcija, vedno spoštoval vrednote NOB in osamosvojitvene vojne. Bil sem in bom zagovornik socialne države," je pojasnil Vilfan. To je nekaj, za kar se je DeSUS po njegovih besedah vedno zavzemal in sam s tem ne bo imel težav. Podobno je podprl zavzemanje za dostojne pokojnine.

Poslanska skupina ZaAB brez Vilfana šteje le še tri poslance, DeSUS pa pridobiva enajsti poslanski glas.

Erjavec je na novinarski konferenci dejal, da je zaradi Vilfanove odločitve zelo zadovoljen, "skoraj bi rekel, da srečen". Vilfan je po njegovem mnenju odličen poslanec, vedno nastopa odmerjeno, vsebinsko in konstruktivno. Zato so prepričani, da nove dodane vrednosti ne pomeni le za poslansko skupino, pač pa tudi za koalicijo.

S prestopom Vilfana v poslansko skupino DeSUS bo namreč koalicijska večina spet štela 52 poslancev. Pred nekaj tedni je namreč poslanec Bojan Dobovšek zapustil poslansko skupino SMC in odšel med nepovezane poslance, s čimer je imela koalicija formalno glas manj.

"Rekel sem, da pri politiki in matematiki ne gre le za seštevanje, ampak imamo tudi izračune z neznankami. Danes ta neznanka ni več neznanka, to je Vilfan," je dejal Erjavec, ki je za Vilfanove aktivnosti vedel že ob prestopu Dobovška.

Izjavo prvaka SD Dejana Židana, da tako stranka SD ni več pogrešljiva v vladi, je takrat Erjavec namreč ocenil za naivno. Danes pa je napovedal, da bo jesen vroča ne le zaradi zapiranja proračuna, temveč tudi v smislu premikov med poslanskimi skupinami. Po njegovem mnenju Vilfanov prestop ni zadnji.

Ocenil je, da bo z Vilfanom tudi vlada močnejša. SMS in DeSUS skupaj imata dejansko 46. glas, "ki omogoča, da bi lahko ta vlada zaključila svoj mandat," je še dodal Erjavec. Sicer si želi, da bi SD ostala v vladi, vendar pa je po njegovem mnenju pomembno, da imata večino vsaj dve močni stranki, saj je to garancija, da ta vlada zaključi mandat. Spomnil je na ranljivost prejšnje koalicije, ki so jo sestavljale štiri stranke.

Želi si še, da bi ta koalicija dokončala mandat in ne bi bilo politične krize, ki vplivajo tudi na bonitetne ocene Slovenije. "Zato je današnji dogodek izjemnega pomena. To daje vladi, koaliciji in DeSUS večjo moč," je prepričan.

Po njegovem mnenju Vilfanu ne bo žal za priključitev k poslancem DeSUS. Tudi Vilfan v tem, da bo zdaj koalicijski poslanec, ne vidi težav, saj se je zavzemal za to, da bi bil ZaAB v koaliciji.

Kot je povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, je poslanska skupina Vilfana v svoje vrste sprejela s soglasno podporo. Ocenili so, da je Vilfan osebnost z razčiščenim pogledom na prihodnost in visoko moralo.

V stranko DeSUS pa Vilfan še ne namerava prestopiti.