Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

VIDEO: Tako bi lahko Cerar branil teran: Mi Slovenci vinca ne prodamo!

Deli na:
VIDEO: Tako bi lahko Cerar branil teran: Mi Slovenci vinca ne prodamo!

Foto: Bobo

Premier Cerar je stopil v bran teranu, čigar ime so se v Bruslju namenili dati še Hrvatom. "Teran je slovensko vino in ga ne damo," vztraja.

Slovenska narodna "Mi Slovenci vinca ne prodamo":


Premierja Mira Cerarja je novica, da se bo proces sprejemanja delegiranega akta, s katerim želi Bruselj Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran, nadaljeval, negativno presenetila. "Teran je slovensko vino in ga ne damo. Za njegovo zaščito si bomo prizadevali do konca," je poudaril ob zaprtju obalne ceste med Izolo in Koprom.

Predsednik vlade je včeraj pojasnil, da mu je dal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan zagotovila, da bodo nova dejstva, ki jih je dostavil komisarju EU za kmetijstvo Philu Hoganu, spremenila potek postopka.

"Očitno se to ni zgodilo, zato zdaj pričakujem, da bo minister Židan, ki je pristojen za to področje, še bolj odločno, že danes in v prihodnjih dnevih, v stiku s komisarjem Hoganom, da mu bo dodatno predstavil ta dejstva," je izpostavil Cerar.


Prvi pomemben korak naj bi bil tako zdaj na Židanu, ki naj bi s Hoganom opravil resen razgovor in nato Cerarju poročal, "zakaj zadeva ni šla v smer, ki smo si jo zaenkrat želeli".

"Vsekakor pa vztrajamo čvrsto na naši poziciji. Teran je vino slovenskega geografskega porekla, naše kakovostno, odlično vino, ki ga ne damo in za zaščito katerega bomo, če bo potrebno, uporabili tudi pravna sredstva," je napovedal premier.

Na novinarsko vprašanje, če ima s tem v mislih tožbo Evropske komisije, je odgovoril, da to v tej fazi še težko napoveduje, da pa bodo uporabljena vsa sredstva, ki bodo na razpolago.

Evropska komisija je minuli petek objavila osnutek delegiranega akta, s katerim namerava Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran. V Bruslju so pojasnili, da so po skrbni analizi dodatnih elementov v povezavi s teranom, ki jih je posredovala Slovenija, sklenili, da ti novi elementi ne spreminjajo bistveno njihove ocene položaja, zato se proces sprejemanja delegiranega akta nadaljuje.