Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

VIDEO: Pri Novem mestu zagorela predelovalnica odpadkov Ekosistemi

Deli na:
VIDEO: Pri Novem mestu zagorela predelovalnica odpadkov Ekosistemi

Foto: Bobo

V Zalogu pri Novem mestu je izbruhnil večji požar. Zagorelo je v podružnici za predelavo odpadkov podjetja Ekosistemi.

Gasilcem je požar v podružnici za predelavo odpadkov podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, ki je izbruhnil nekaj po 16. uri, uspelo omejiti znotraj obrata. Požar imajo pod nazorom, na bližnji plinski postaji pa so izključili dovod plina. Gasilci sicer predvidevajo, da požara še več ur ne bodo uspeli pogasiti.

Direktor in poveljnik novomeškega gasilsko reševalnega centra Gregor Blažič je za STA povedal, da je na požarišču nekaj manj kot 200 gasilcev oz. vsi razpoložljivi novomeški poklicni in prostovoljni gasilci ter gasilci iz nekaterih okoliških občin. Pri gašenju požara jim je nekaj časa pomagal tudi helikopter.


Po njegovih besedah gorijo tako plastični odpadki, predvsem odpadni polivinil, kot tudi lesni sekanci in lesni odpadki, vnel pa se je tudi del sistema s sončnimi celicami.

Zaradi dima se je približno deset gasilcev lažje zastrupilo in jim pomaga reševalna ekipa v terenski prikolici za množične nesreče, del vaščanov Zaloga in pa bližnjih Lok pa so morali zaradi nevarnega dima začasno umakniti. Po informacijah poveljnika štaba civilne zaščite Srečka Šestana, ki koordinira delovanje pristojnih služb na terenu, so pet gasilcev prepeljali v novomeško bolnišnico, da jih pregledajo.

Ker gre za veliko količino odpadkov, gasilci predvidevajo, da bo gašenje trajalo še več ur, je še povedal Blažič.

Približno 500 metrov pred prizoriščem požara v Zalogu je policija zaprla vse dostope do te vasi. Po besedah okoliških domačinov gori samo na območju omenjenega podjetja.

Ker povsem v bližini požarišča ni stanovanjskih hiš, te niso ogrožene, ravno tako pa niso več ogrožena človeška življenja.

Dim s požarišča, ki ga sicer nosi dokaj visoko, je viden tudi v približno osem kilometrov oddaljenem Novem mestu in po nekaterih podatkih še vse do Šentjernejskega polja.

V podružnici omenjenega podjetja je sicer do podobnega požara prišlo leta 2014, ko so se tam vnele bale z odpadnim materialom, ogenj pa se je razširil ter uničil bager in stroj za drobljenje. Tudi pred tem je tam večkrat zagorelo, več okoličanov in okoljevarstvenikov pa je že večkrat skušalo opozoriti na ekološki problem omenjenega obrata.

Premier Miro Cerar je v pogovoru za oddajo 24ur zvečer na Pop TV povedal, da je pomembno zavarovati ljudi in premoženje ter da so pristojni na terenu že od popoldneva. "Tam so bile vse vladne službe, tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen se je odločila, da gre tja. Najbolj pomembno je, da vidimo kakšne bodo posledice in pomagamo ljudem," je povedal.

Majcnova je za oddajo Odmevi na TV Slovenija pojasnila, da so si okoljske inšpekcijske službe podjetje Ekosistemi nazadnje ogledale 20. junija. "Ugotovljene so bile določene pomanjkljivosti, izdana je bila ustna odločba za ureditev samega skladiščnega prostora," je dodala Majcnova. Povedala je tudi, da po njenih informacijah direktorja podjetja ni bilo na prizorišče požara.



Zakaj je zagorelo, bodo lahko kriminalisti ugotavljali šele, ko bo požar pogašen, pa je pojasnil Šestan. "Po prvih informacijah pa je začelo goreti v enem izmed objektov in se potem razširilo", je dejal. "Pojavili so se tudi požari na več koncih, tako da je bilo na enkrat več žarišč, kar je malo čudno," je dodal Šestan.

Majcnova pa je pojasnila, da bodo šele po požaru lahko ugotovili, kateri odpadki so goreli.

Nacionalni inštitut za javno zdravje, čigar predstavnica Bonia Miljavac je na terenu svetovala glede nevarnega dima, je medtem na svoji spletni strani objavil varnostna priporočila.

Kot so navedli, lahko vdihavanje visokih koncentracij delcev in drugih onesnaževal povzroča takojšnje draženje dihalnih poti, prizadene pa lahko tudi druge organske sisteme. Telo se v takšnih primerih odzove z vnetjem sluznice, ki ima za posledico solzenje in izcedek iz nosu, kašljanje in oteženo dihanje.

Težave bolnikov z akutnimi in kroničnimi boleznimi dihal se lahko okrepijo. Bolezensko stanje se lahko poslabša tudi pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja, poveča se tudi možnost za nastanek srčne kapi.

Še posebej so ogroženi dojenčki in otroci, nosečnice in starejši. Onesnaženemu zraku je se moč izogniti le z umikom v manj onesnaženo okolje. Nekaj časa so to lahko tudi zaprti prostori.

Delce, ki so lahko dodatno onesnaženi z organskimi in anorganskimi snovmi, je možno tudi zaužiti. Med drugim se namreč posedajo tudi na sadje in zelenjavo ter na rastline, ki so krma za živali.

Sicer pa naj prebivalci ogroženega območja upoštevajo priporočila ekip za reševanje oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Izpostavljeni dimu, ki čutijo zdravstvene težave, pa naj se posvetujejo z zdravnikom.

Omenjeni inštitut med drugim še priporoča, da naj okoličani požara s sajami in drugače onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, zavržejo. Pričakujejo namreč, da so saje mastne in zato učinkovito pranje ni možno.

Če je možno, pa naj preprečijo raznos pepela na čista območja, na primer, z vrta v stanovanje in podobno.