pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vesel: Globe za nepravilno poslovanje strank so enormne, zakonodaja pa je neživljenjska

Deli na:
Vesel: Globe za nepravilno poslovanje strank so enormne, zakonodaja pa je neživljenjska

Foto: Bobo

Praktično vse politične stranke, za katere je računsko sodišče opravilo revizijo poslovanja v letu 2014, bodo zaradi kršitev zakona najverjetneje doletele globe. Računsko sodišče bo namreč v kratkem zoper njih na ljubljansko okrajno sodišče vložilo obtožne predloge, je za STA potrdil predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

Računsko sodišče je namreč pred slabim mesecem, prvič po spremembah zakona o političnih strankah, objavilo revizijska poročila o pravilnosti poslovanja političnih strank, ki so imele leta 2014 poslance v DZ. Od 12 revidiranih strank sta tedaj pozitivno mnenje za poslovanje v letu 2014 dobili le ZaAB in zunajparlamentarna SLS, ostale pa so zaradi različnih kršitev dobile mnenje s pridržkom.

Računsko sodišče je tedaj preverjalo skladnost poslovanja strank z zakonom o političnih strankah ter z zakonom o volilni in referendumski kampanji. Pri strankah je ugotovilo različne kršitve. Med drugim so stranke dobivale prispevke pravnih oseb, napačno prenašale sredstva med računi, prejemale nedovoljena posojila ali niso razkrile vse prispevkov fizičnih oseb, ki presegajo višino povprečne plače.

Sedaj pa je po poročanju spletnega portala 24ur računsko sodišče spisalo obtožne predloge, ki jih bo še ta mesec junija posredovalo ljubljanskemu okrajnemu sodišču za kar 11 od 12 revidiranih strank. To je za STA potrdil tudi predsednik računskega sodišča Vesel, ki je dejal, da so obtožni predlogi "praktično vloženi".

Dodal je še, da so to morali storiti, ker je to zakonska obveznost in računsko sodišče nima možnosti lastne presoje, ali so za vložitev obtožnih predlogov pogoji izpolnjeni ali ne. Prav tako po njegovem mnenju verjetno tudi ljubljansko okrajno sodišče, ki je pristojno za odločanje o prekrških na tem področju, nima izbire in bo moralo izreči globe, četudi najnižje zagrožene.

A tudi te so po Veselovih besedah za nekatere prekrške enormne, zakonodaja pa je neživljenjska, na kar so opozorili tudi že ob izdaji revizijskih poročil. Zato je Vesel že tedaj državnemu zboru posredoval predloge za potrebne spremembe zakona o političnih strankah ter zakona o volilni in referendumski kampanji.

Kot je še pojasnil Vesel, so dobili odzive posameznih strank, ki so v veliki večini njihove predloge podprle. "Sicer pa mi nismo točka, na kateri bi stranke iskale konsenz z računskim sodiščem, ampak ga morajo poiskat med sabo," je dodal. Hkrati meni, da bo sedaj hitro prišlo do ukrepanja, saj bodo izrečene globe "zelo razburile slovensko politično sceno".

Novela zakona o političnih strankah je namreč v letu 2013 zaostrila pravila na področju financiranja političnih strank. Med drugim je novela kot novost prinesla popolno prepoved donacij od pravnih oseb ter uvedla višje globe za prekrške, ki znašajo od 4200 do 21.000 evrov.