nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vera Ban Janši in Berlecu: »Ena baba pravi«

Deli na:
Vera Ban Janši in Berlecu: »Ena baba pravi«

Foto: Primož Lavre

Za prijazen pomenek v Demokraciji št. 43 sta Metod Berlec in Janez Janša drug drugemu namenila kar veliko časa.

Ne bi se oglašala, ker mi je že nekaj časa molk ljubši od pisanja oziroma govorice. A »ker bolj resnico ljubim, kakor hvalo«, bi pa glavnega urednika Demokracije vseeno vprašala, kateri novinarji »pravijo, da je Damir Črnčec zelo vplival na izjave Vere Ban in da je urejal tudi njene stike s POP TV, kjer je javno napadla stranko in vas osebno.«

Na ta povsem zlagano sladak ponujen bombonček Janši je urednik prejel seveda ustrezen odgovor predsednika SDS: »Povsem mogoče. Že poleti 2014, ko sem bil v zaporu, je nekaterim kolegom in predvsem kolegicam na našem glavnem tajništvu, ki jih je vabil na kosila, razpredal o tem, kako mora SDS zamenjati predsednika itd, itd.« Takih cvetk iz nedrja (dobesedno) glavnega tajništva je bilo že več kot dovolj, (med vojno je za nepreverjene govorice poznali kratico »ENBP – ena baba pravi«. 

Toda letnica 2014?? Stali smo pred sodiščem in zahtevali pravico. »Za koga?«, nas je spraševal Damir. In naš odgovor, tisočkrat ponovljen: »Za Janšo - Janša Janša...« In zdaj si po 26 letih iskrene  predanosti stranki upa predsednik SDS pritrditi nekemu govoričenju o kosilih, pa o urejanju stikov Damirja med mano in POP TV? Kako naj to imenujem?

Predvsem gre za pranje vesti, saj njegov dolg do mene ostaja le RESNICA, ki je javnosti nikoli ni upal razodeti in se sam, brez posrednikov iz glavnega tajništva, osebne tajnice in drugih, soočiti z žrtvijo. Udobneje je bilo sam sebe spremeniti v žrtev, zato da javnost ne bi dojela resnice o mojem odhodu iz stranke. Nobena moja beseda ni bila in tudi tokrat ni laž, v nasprotju z bolnim natolcevanjem avtorjev ekskluzivnega intervjuja.

Zato javno pojasnjujem, da vsi moji »napadi na predsednika« niti v sanjah niso zrasli na Damirjevem zeljniku, pač pa so bili moj osebni odziv na krivice ljudem, ki smo ne le z razumom, ampak tudi s srcem živeli za stranko SDS. Njen predsednik se bo gotovo spomnil, da mi je večkrat dejal, da sem pogumen človek. Imel je prav. Tudi tokrat me ni bilo in me ni strah govoriti resnico.

Sem se pa v pogovorih z Marijo Vodišek včasih spraševala, kakšen bi bil njen odziv na njej in mnogim prikrito resnico. Upam si trditi, da ga poznam, tako kot se zavedam, kaj bi na vse to porekel Jože Pučnik, ki je dejal, da je Resnica le ena.

Vera Ban, Celovška 99 c, Ljubljana

Ljubljana, konec oktobra 2016