stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Velenjski župan Kontič zavrača referendum o azilnem domu

Deli na:
Velenjski župan Kontič zavrača referendum o azilnem domu

Foto: Bobo

Pogojev za razpis referenduma o azilnem domu v velenjski občini ni, vztraja velenjski župan Kontič.

Velenjski župan Bojan Kontič je na včerajšnji novinarski konferenci predstavil svojo odločitev glede sodbe upravnega sodišča o zahtevi za razpis naknadnega referenduma o azilnem domu v velenjski občini. Kot je dejal, pogojev za razpis referenduma, ki ga zahteva Civilna iniciativa Velenje, sploh ni in o njem bi moral odločati velenjski mestni svet.

Po besedah Kontiča občina pri omenjeni zahtevi ni ravnala skladno z zakonom o upravnem postopku, zato je sodišče ta teden zadevo vrnilo županu v ponovni postopek, ta pa je torej vnovič ocenil, da pogojev za razpis referenduma ni. Od civilne iniciative Kontič zdaj pričakuje novo pritožbo na upravno sodišče, ob tem pa tudi, da bo sodišče odločilo v prid občine.

Kontič je sicer ob odločitvi sodišča poudaril še, da nikjer ni bilo ugotovljeno nezakonito ravnanje župana.

Ponovil je, da je ministrstvo za notranje zadeve velenjsko občino obvestilo, da so pogajanja z zasebnim lastnikom samskega doma v Velenju, kjer ministrstvo načrtuje izpostavo azilnega doma, v zaključni fazi. Po Kontičevih besedah naj bi ministrstvo v izpostavo azilnega doma, ki jo predvidevajo, namestilo do 150 oseb, kar pa je v nasprotju z novembrskim sklepom velenjskega mestnega sveta. Občina zato ministrstvu svetuje, naj do razrešitve vprašanj, povezanih s pobudo za referendum, k podpisu pogodbe z lastnikom prostorov ne pristopi.


Župan predlaga tudi, da ministrstvo medtem opravi predstavitev projekta v Krajevni skupnosti Stara vas, kjer se nahaja samski dom Vegrada in kjer so po navedbah župana "že med prvim valom beguncev izrazili pripravljenost, da bi sprejeli deset begunskih družin".

V Civilni iniciativi Velenje pa opozarjajo, da se je Kontič postavil nad sodbo upravnega sodišča, ki je "v celoti sledilo navedbam civilne iniciative, tožbi ugodilo in zavrnilo argumente Mestne občine Velenje in župana". Sprašujejo se, "ali se župan spreneveda zaradi nezadovoljnega lastnika azilnega doma, ker še nima podpisane pogodbe za najem prostorov ali pa je izgubil stik z realnostjo".

Kot so še zapisali v civilni iniciativi, se bodo o nadaljnjih korakih odločili, ko bodo prejeli uradni odgovor velenjske občine.

Podobno je tudi dogajanje v Črnomlju, kjer je civilna iniciativa decembra lani vložila pobudo za izvedbo občinskega referenduma o postavitvi migrantskega centra. Županja Mojca Čemas Stjepanovič je referendumsko pobudo zavrnila, upravno sodišče pa je ugodilo tožbi civilne iniciative ter ugotovilo, da je bil akt o zavrnitvi referenduma nezakonit.

Sedaj je civilna iniciativa na ministrstvo, pristojno za lokalno samoupravo, vložila predlog, naj zagotovi zakonito delovanje črnomaljske županje. V primeru, da poziva ne bo spoštovala, pa naj ji ministrstvo naloži izvedbo naloge z odločbo. Obenem so vlado pozvali, naj zaradi nespoštovanja sodbe upravnega sodišča DZ predlaga njeno razrešitev.