Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Varuhinja tajkunov

Deli na:

Jani Soršak, prvi varuh konkurence, javno obtožuje informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar zlorabe položaja. Pirc Musarjevi je uspelo blokirati preiskavo urada za varstvo konkurence pri teh največjih trgovcih, ki so osumljeni medsebojnega dogovarjanja. Z usklajenim dvigovanjem cen naj bi na račun slovenskih potrošnikov samo v drugi polovici lanskega leta neupravičeno ustvarili nekaj deset milijonov evrov dobička.

Jani Soršak, prvi varuh konkurence, javno obtožuje informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar zlorabe položaja. Pirc Musarjevi je uspelo blokirati preiskavo urada za varstvo konkurence pri teh največjih trgovcih, ki so osumljeni medsebojnega dogovarjanja. Z usklajenim dvigovanjem cen naj bi na račun slovenskih potrošnikov samo v drugi polovici lanskega leta neupravičeno ustvarili nekaj deset milijonov evrov dobička.

Soršak ima dovolj listinskih dokazov, ki so bili zaseženi med zadnjo preiskavo, da so se trije največji trgovci v Sloveniji: Mercator, Spar in Tuš v drugi polovici lanskega leta, ko je v Sloveniji divjala visoka inflacija, med sabo dogovarjali o dvigu cen. Spomnimo, da so cene živilskih proizvodov tedaj poletele v nebo, da se je hrana v Sloveniji podražila bistveno bolj kot denimo v drugih članicah EU. Ker je do dogovorov prihajalo pred sprejetjem novega zakona o varstvu konkurence, ki je začel veljati aprila, jo bodo trgovci glede na višino neupravičeno ustvarjenega dobička zelo poceni odnesli. Soršak namreč lahko posameznemu kršitelju naloži plačilo globe le v višini 125 tisoč evrov. Zaradi posredovanja informacijske pooblaščenke, ki je odredila zapečatenje elektronskih podatkov, pa uradu za varstvo konkurence ne bo uspelo dokazati zlorab pri trgovcih od aprila naprej, ko velja nov zakon, po katerem bi lahko Soršak za ugotovljene kršitve Mercatorju, Sparu ali Tušu odmeril precej višjo globo v višini desetih odstotkov ustvarjenega letnega prometa. Zaradi posredovanja Pirc Musarjeve je ogrožena tudi preiskava proti Mercatorju zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja in preiskava škodljive vertikalne lastniške koncentracije med proizvajalcem in trgovcem – v konkretnem primeru Pivovarno Laško in Mercatorjem.

Kdo ukazuje Nataši Pirc Musar?
Spomnimo, da so uslužbenci urada za varstvo konkurence k trgovcem pred dvema tednoma prišli nenapovedano v spremstvu policije, kar je povzročilo precej burnih odzivov predvsem v glasilih Pivovarne Laško: Večeru, Delu in Slovenskih novicah, ki kljub odvzetim glasovalnim pravicam upravljavsko še vedno obvladuje Mercator. Nemudoma je šla v akcijo proti Soršaku tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki je že prejšnji četrtek, 10. julija, na urad za varstvo konkurence poslala prvega inšpektorja za varstvo osebnih podatkov Jožeta Bogataja. Ta je takoj odredil zapečatenje elektronske dokumentacije – kopij trdih diskov posameznih uslužbencev v trgovskih družbah pod pretvezo, da bi lahko prišlo do zlorabe osebnih podatkov. Iz službenih računalnikov je bila presneta tudi vsebina elektronske pošte. Bogataj je Soršaku odredil zapečatenje elektronske dokumentacije, dokler informacijski pooblaščenec ne odloči, ali uslužbenci urada lahko pregledajo podatke, zasežene med preiskavo. Soršak je takoj po Bogatajevem obisku povedal, da bo vložil ustrezna pravna sredstva, v skrajnem primeru pa bo zadevo predal evropski komisiji. Na uradu za varstvo konkurence so elektronske podatke shranili v kovinski sef in jih dvakratno zapečatili. Prejšnji ponedeljek pa se je pri Soršaku »na kavi« oglasila celo Pirc Musarjeva skupaj z eno svojih sodelavk in v neuradnem pogovoru izrazila pričakovanje, da bo sam uničil pridobljene podatke v elektronski obliki, s čimer pa se varuh konkurence ni strinjal. Po njegovem mnenju je šla Pirc Musarjeva v tem primeru predaleč, si zakonodajo razlagala po svoje in s tem zlorabila svoj položaj.

VEČ V TISKANI IZDAJI