pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Vesni zbrali dovolj podpisov za evropsko kandidaturo Prebiliča in ostalih

Deli na:
V Vesni zbrali dovolj podpisov za evropsko kandidaturo Prebiliča in ostalih

Uroš Macerl, sopredsednik Vesne; Vladimir Prebilič, kandidat za evropskega poslanca; Urša Zgojznik, sopredsednica Vesne - Foto: Jure Klobčar

Zunajparlamentarne stranke, ki želijo vstopiti v tekmo za poslanska mesta v Evropskem parlamentu, imajo še nekaj časa, da zberejo potrebne podpise volivcev za vložitev kandidatnih list. Ob tem jih več opozarja na slabo dostopnost storitev overjanja podpisov na upravnih enotah. Vesni je medtem uspelo zbrati potrebne podpise v pičlih treh dneh.

V skladu z zakonom o volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament kandidate za poslance lahko predlagajo politične stranke in volivci. Politična stranka lahko vloži listo kandidatov, če je podprta s podpisi najmanj štirih poslancev državnega zbora ali najmanj tisoč volivcev. Dvoje ali več političnih strank lahko vloži skupno listo kandidatov, če je ta podprta s podpisi najmanj šestih poslancev DZ ali najmanj 1500 volivcev. Nestrankarsko listo kandidatov pa lahko vložijo volivci, če je ta podprta s podpisi najmanj 3000 volivcev. Vsak poslanec in vsak volivec lahko da podporo samo eni listi kandidatov, še določa zakon.

Lista kandidatov se vloži pri Državni volilni komisiji najkasneje trideseti dan pred dnevom glasovanja.

Vesni že uspelo

Vesna - zelena stranka, članica Evropske zelene stranke, ki je kandidatno listo za nastop na evropskih volitvah z nosilcem Vladimirjem Prebiličem predstavila v ponedeljek, je potrebne podpise že zbrala. Kot so v četrtek sporočili iz stranke, so ob pomoči preko 50 podpornikov in prostovoljcev, ki so jim pomagali pri zbiranju podpisov v nekaj več kot 20 krajih v treh dneh zbrali 1300 podpisov.

Zbiranje bodo sicer nadaljevali do konca aprila. Sopredsednika stranke Urša Zgojznik in Uroš Macerl ter Prebilič so nad odzivi na terenu navdušeni in sporočajo, da Slovenija ni le Ljubljana ter da aktivnosti političnih strank ne morejo in ne smejo biti usmerjene le v večja središča.

V sporočilu sicer omenjajo tudi izzive in težave, na katere da so naleteli pri zbiranju podpisov na nekaterih upravnih enotah, a kot odgovor nanje izpostavljajo dobro organiziranost.

Tudi druge zunajparlamentarne stranke namreč opozarjajo na težave, ki jih imajo pri zbiranju podpisov. Zlasti gre pri tem za slabšo dostopnost nekaterih upravnih enot, katerih uradne ure so zaradi stavke zaposlenih okrnjene, zlasti ob sredah, ko izvajajo stavkovne aktivnosti. Ali pa za dolge čakalne vrste, kadar okenca, kjer je možno podpis overiti, delajo, so v več strankah povedali za STA.

Piratska stranka je na upravno sodišče vložila celo tožbo zoper ministrstvo za javno upravo in Državno volilno komisijo zaradi varstva pravice do kandidiranja. S predlogom za začasno odredbo želijo doseči, da bi upravne enote zagotovile posebna okenca za overjanje obrazcev podpore za kandidate na evropskih volitvah. Sodišče bo o tem odločalo v torek.

Iz zunajparlamentarne stranke so sporočili, da veliko ljudi zaradi čakanja na upravnih enotah ne odda podpisa za podporo njihovi listi.



Podobno izkušnjo imajo v SLS. Predsednik stranke Marko Balažic je za STA dejal, da je tudi sam ostal pred zaprtimi vrati upravne enote. "Volivca težko motiviraš, da v takem primeru pride na upravno enoto še drugič," je dejal. Je pa opozoril, da lahko podpis volivec overi na katerikoli upravni enoti.

Ne glede na slabo izkušnjo SLS s svojo široko mrežo članstva težav pri zbiranju podpisov ne pričakuje, "veliko smo jih že zbrali", pravi Balažic, ki pričakuje, da bodo kandidatno listo vložili do konca meseca. Imena so že predstavili, na njej bosta poleg Balažica, ki bo kandidiral z zadnjega mesta, tudi aktualni evropski poslanec Franc Bogovič in nekdanji predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija Peter Gregorčič. Slednji bo tudi nosilec liste, medtem ko bodo vrstni red ostalih kandidatov še določili.

Težav z zbiranjem podpisov prav tako ne pričakujejo v še eni nekdanji parlamentarni stranki SNS. A tudi njen predsednik Zmago Jelinčič pravi, da imajo informacije o težavah na upravnih enotah, da so ljudje razburjeni in da naj bi se pred dnevi v Celju ob gneči pred upravno enoto celo stepli. "A za nas ni problema, postopki tečejo, lista je pripravljena v 90 odstotkih in bo vložena pravočasno," je dejal Jelinčič.

Tožbo Piratov so v četrtkovem sporočilu podprli tudi v novonastali stranki Nič od tega, s katero sodeluje nekdanja poslanka Violeta Tomić. kot so navedli, se tudi sami spopadajo "s številnimi birokratskimi preprekami, ki so pogosto celo v nasprotju z zakonodajo in diskriminatornim odnosom". "Zavajajoče izjave na upravnih enotah, sploh okoli dolžnosti uslužbencev v času stavke, ki jo, mimogrede, razumemo in podpiramo, za razliko od stavke Fidesa, so del vsakdana," so navedli.

Stranka, ki je svoj vstop v volilno tekmo sicer napovedala na satiričen način, pa se spopada še z eno težavo. Kot trdijo, socialno omrežje Meta blokira in odstranjuje vse njihove objave, v katerih je dodana povezava do njihove spletne strani. "Celo več, mnogi naši sledilci in podporniki, ki so delili objave, so bili 'prijazno' opozorjeni, da bodo 'zaradi nas' celo ob račun, kar je povsem evidentna grožnja," so zapisali- Kot so dodali, njihove pritožbe naletijo na gluha ušesa, "sogovornika ni, ignoranca ob nenehnem uveljavljanju nekih nedoumljivih pravil pa postaja vse bolj absurdna".

Nobenih težav pa ne zaznavajo v DeSUS. Predsednik stranke Anton Rifelj je za STA navedel, da so njihove informacije s terena pozitivne, da so "uslužbenci na upravnih enotah prijazni in pisarne, ki zbirajo podpise, ne stavkajo".

Ministrstvo: Stavka na izvajanje volilnih opravil ne sme imeti vpliva

Na ministrstvu za javno upravo so v četrtek za STA pojasnili, da očitkov Piratov ne morejo javno komentirati, saj pripravljajo odziv na tožbo.

So pa dodali, da so seznanjeni "z izzivi, s katerimi se srečujejo upravne enote zaradi stavkovnih aktivnosti sindikatov upravnih enot". "Zato smo že pred časom vse načelnike upravnih enot pozvali in jih seznanili z navodili v zvezi z nujnimi nalogami, ki jih morajo upravne enote izvajati v času stavke. Med upravnimi notranjimi zadevami so posebej navedene tudi vse aktivnosti, povezane z volilnimi opravili, ki se nanašajo na nujne naloge na tem področju, tako da stavka na izvajanje tega konkretnega postopka ne sme imeti vpliva," so zatrdili.