Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Španijo pošiljamo slovenskega korenjaka, ki bo "poskrbel" za pirenejske medvedke

Deli na:
V Španijo pošiljamo slovenskega korenjaka, ki bo "poskrbel" za pirenejske medvedke

Foto: Bobo

Vlada se strinja, da se s Španijo podpiše sporazum o preselitvi samca rjavega medveda. Stroške selitve, predvidene do konca junija, bo krila Španija. Ker je v državi po drugi strani premalo risov, pa je sprejela strategijo upravljanja navadnega risa, po kateri bo možno njihovo doseljevanje iz drugih držav.

Vlada se je včeraj seznanila z nameravanim podpisom tehničnega sporazuma med slovenskim ministrstvom za okolje in prostor ter španskim ministrstvom za kmetijstvo, prehrano in okolje za odlov in preselitev rjavega medveda iz Slovenije v Španijo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Slovenija je v francoske Pireneje preselila več rjavih medvedov, tokrat bodo enega preselili v španske Pireneje. Preselitev ne ogroža stanja populacije rjavega medveda v Sloveniji, izkušnje predvsem s Francijo pa so pozitivne, so zapisali v slovenskem ministrstvu.

Drugačna pa je slika pri risih, ki jim v Sloveniji zaradi majhne populacije, predvsem zaradi posledic parjenja v sorodstvu, grozi ponovno izumrtje. Po oceni ministrstva v Sloveniji živi le še 10 do 15 risov.

Vlada je zato včeraj sprejela strategijo ohranjanja in trajnostnega upravljanja navadnega risa v Sloveniji 2016 - 2026, ki jo je ministrstvo pripravilo skupaj z zavodom za gozdove, Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani in Lovsko zvezo Slovenije. V njej so opredelili pravni, organizacijski in vsebinski okvir ukrepov za vzpostavitev in dolgoročno ohranjanje ugodnega stanja risa v Sloveniji.

V podporo doselitvi risov je v pripravi projekt, ki ga bo zavod za gozdove v sodelovanju s partnerji iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Romunije in Slovaške letos prijavil na razpis evropskega finančnega mehanizma LIFE. V njem je predvidena doselitev risov, in sicer z območja Slovaške in Romunije.

Če bo potrjen, se bo začel izvajati v letu 2018, potekal pa bo šest let in pol. Ocenjena vrednost projekta je šest milijonov evrov, od tega bo iz tega programa zanj namenjenih 3,6 milijona evrov, na ministrstvo bo za čas trajanja projekta odpadel prispevek v višini 1,8 milijona evrov, približno 600.000 evrov pa znaša lastna udeležba izvajalcev projekta.