pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V smeti s komunističnim zločincem Josipom Brozom!

Deli na:
V smeti s komunističnim zločincem Josipom Brozom!

Smetarji so se pripeljali že zgodaj zjutraj in na deponijo odpeljali povečano fotografijo komunističnega zločinca Josipa Broza Tita. Fotografija tokrat ni bila odvržena med kosovni material, temveč med običajne dnevne odpadke.

Ne zgodi se pogosto, a vendarle vedno pogosteje, da državljani odvržejo »relikvije« nekdanjega komunističnega režima med prvim pomladanskim čiščenjem. Kadar so spomini na preteklost odvrženi med kosovni material, je zanje še kanček upanja, da se znajdejo med zbiralci ali na bolšjem sejmu, ob metanju na vsakdanje smeti pa je njihova usoda dokončno »zapečatena.«

Le kje je bila zdaj dokončno odvržena fotografija komunističnega zločinca Tita zadnjih sedemindvajset let, kolikor jih je minilo od prvih demokratičnih volitev, 8.aprila 1990? Le kdo se je od nje tako težko poslovil, da je za zadnje slovo potreboval več kot četrt stoletja?

Glede na to, da je bila odvržena fotografija v obledelem, zaprašenem okvirju brez stekla, lahko domnevamo, da ni »krasila« stene stanovanja, ampak je bila najdena v kleti in nato od tam prenesena na svetlo. Če je imel prvotni lastnik do fotografije še pozitiven, častitljiv odnos, kar lahko sodimo po okviru, ga zagotovo ni imel tisti, ki je okvir našel med čiščenjem.

Fotografijo bi konec koncev lahko odvrgel med kosovne odpadke, s čimer bi ji še vedno dal neko, četudi zanemarljivo »težo«, saj bi jo lahko kakšen ljubitelj tovrstnih relikvij našel in odnesel. Druga možnost bi bila, da bi jo odvrgel v zbiralnik za papir, ko pa jo je odvrgel na vsakdanje kuhinjske odpadke, je bilo njegovo sporočilo povsem jasno: »Prišel je čas, ko je treba nevredne stvari odvreči na povsem nevredno mesto.«

Kaj vse bi se lahko znašlo na smeteh, preneseno med spomladanskim čiščenjem iz najpomembnejših državnih ustanov, od ministrstva za notranje zadeve do urada predsednika vlade in predsednika države?