Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Sloveniji lani več kot 40.000 ovadenih

Deli na:
V Sloveniji lani več kot 40.000 ovadenih

Foto: Bobo

Policija in tožilstvo sta lani vložila več kot 40.000 ovadb, veliko večino zoper polnoletne posameznike, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs). Največ ovadb je spisanih zaradi premoženjskih kaznivih dejanj. Največ obsojencev na 1000 prebivalcev pa imajo v jugovzhodni Sloveniji.

Kar 12 odstotkov več polnoletnih posameznikov sta policija in tožilstvo ovadila lani v primerjavi z letom 2014, skupaj 36.833, kažejo podatki Sursa. So pa zato ovadili 16 odstotkov manj mladoletnikov, skupaj lani 1933.

Bistven porast opažajo pri vlaganju kazenskih ovadb zoper pravne osebe. Lani jih je bilo 2025, torej za 46 odstotkov več kot leto poprej.

Obsodb je bilo lani 6506, velika večina, 6218, na račun polnoletnih oseb. Teh je bilo lani sicer obsojenih za tretjino manj kot leta 2014. Za četrtino manj je bilo obsojenih mladoletnikov, skupaj lani 240. Sedemodstotni porast pa so zaznali pri pravnih osebah, skupaj jih je bilo lani obsojenih 48.

Delež obsojenih glede na spol se ne spreminja, velika večina obsojencev je moških, skupaj 87 odstotkov. Kar 43 odstotkov lanskih obsodb pa je bilo izrečenih na račun premoženjskih kaznivih dejanj. Tretjina lani obsojenih pravnih oseb je bila obsojena zaradi poslovne goljufije.

Najpogostejša kazen, izrečena polnoletnim storilcem, je pogojna. Sodišča jo izrekajo v skoraj treh četrtinah primerov. V enakem deležu pa mladoletnim storilcem izrekajo ukrep nadzorstva organa socialnega varstva.

Podatki Sursa kažejo tudi, v kateri regiji je največ obsojenih glede na 1000 prebivalcev. S 4,9 obsojenca na 1000 prebivalcev prednjači jugovzhodna Slovenija, sledita podravska in pomurska regija, obe s tremi obsojenci na 1000 prebivalcev. Na repu lestvice pa so gorenjska, goriška in zasavska regija, kjer imajo 1,8 obsojenca na 1000 prebivalcev.