Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V slepi ulici

Deli na:

Dokazov, da je bil kdo v Sloveniji, vključno z Janezom Janšo, podkupljen, za zdaj ni, poroča današnji Dnevnik. Preiskava na Finskem se je medtem razcepila v dva dela - v preiskavo industrijskega vohunjenja, ki je po besedah finskega preiskovalca Kaja Erika Björqvista napredovala, in preiskavo podkupovanja, ki je po poročanju časnika v slepi ulici.

Dokazov, da je bil kdo v Sloveniji, vključno z Janezom Janšo, podkupljen, za zdaj ni, poroča današnji Dnevnik. Preiskava na Finskem se je medtem razcepila v dva dela - v preiskavo industrijskega vohunjenja, ki je po besedah finskega preiskovalca Kaja Erika Björqvista napredovala, in preiskavo podkupovanja, ki je po poročanju časnika v slepi ulici.

Janez Janša se je po njihovem pisanju znašel na seznamu za podkupovanje, ki so ga izdelali v Patrii, vendar za zdaj ni dokazov, da je podkupnino prejel. Finski preiskovalec Björqvist pa je za Dnevnik dejal, da preiskava podkupovanja v primeru Patria - Slovenija teče naprej in da je primer trden.

"Pri sumih industrijskega podkupovanja imamo zelo veliko dokazov, ampak moramo opraviti še nekatera zaslišanja," je povedal Björqvist. Na vprašanje, ali je mogoče, da se na sodišču pojavi samo obtožnica zaradi industrijske špijonaže, medtem ko do pregona podkupovanja ne bo prišlo zaradi pomanjkanja dokazov, je kriminalist odgovoril, da so v njegovih očeh znotraj predkazenskega postopka sumi pri obeh dejanjih trdni in preiskavo nadaljujejo.

Po poročanju Dnevnika so na sum industrijskega vohunjenja finski kriminalisti naleteli maja lani, ko so opravili hišne preiskave v prostorih Patrie. Pri tem so na prenosnem računalniku izvršnega podpredsednika Patria Vehicles Hekkia Hullkonena naleteli na ponudbo konkurenčne Sistemske tehnike, ki jo je oddala pri javnem naročilu oklepnikov 8x8 na slovenskem obrambnem ministrstvu. Ugotovili so, da je Patria te dokumente pridobila od avstrijskega poslovneža Wolfganga Riedla, ki je včasih delal v avstrijskem Steyerju, ta pa je solastnik Sistemske tehnike.

V zvezi s tem je v Avstriji in na Finskem stekla preiskava (finski in avstrijski preiskovalci so ustanovili skupno preiskovalno skupino). Doslej so dobili že dovolj dokazov za utemeljen sum, da je Patria ponudbo Sistemske tehnike pridobila nezakonito. Zaradi tega so bili zaslišani tudi najvišji predstavniki Patrie, vključno s Hullkonenom in Riedlom, še poroča časopis.

Na drugi strani je preiskava sumov podkupovanja v poslu Patria - Slovenija počasnejša. Trenutno na Finskem v zvezi s tem nihče več ni aretiran ali priprt, je še povedal Björqvist. Kaže pa, da je bil v Patrii nedvomno izdelan načrt podkupovanja v Sloveniji (koga in koliko), in da ga je finska policija zasegla med hišno preiskavo v Patrii. Na tem seznamu za podkupovanje je po poročanju Dnevnika tudi ime Janeza Janše.

Björkvist je za Dnevnik tudi pojasnil navedbe Janeza Janše za tednik Reporter, da naj bi se v resnici v enem izmed dokumentov Patrie pojavilo njegovo ime: "Mislim, da vem, kateri dokument ima v mislih gospod Janša, ampak tega ne morem komentirati."

Kot je znano, je Janša v intervjuju za ponedeljkov Reporter pojasnil, da so mu sogovorniki iz Finske povedali, da so v preiskavi v Patrii odkrili načrt vodilnih ljudi te družbe, kako priti do naročila na javnem razpisu slovenskega obrambnega ministrstva za oklepna vozila. "Tam je bila menda narisana celotna vladna sestava, organi in imena, tudi moje, vendar pa to ni dokument, ki bi dokazoval, da so ta načrt tudi uresničili. V to smer so Fince vseskozi prepričevali sogovorniki iz Slovenije, še posebno Cvikl in Kos."

Janša je tedaj še izjavil, da je "dosledno zavračal kakršne koli neposredne ali posredne stike s ponudniki tega ali drugih poslov in dobav na državnih razpisih". "Tudi če je kdo iz Patrie imel kak namen z mano, tega ni mogel uresničiti," je poudaril. Dodal je, da se veseli obravnave na sodišču in upa, da bo čim prej.