podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Siriji je bil ubit slovenski borec kurdske milice YPG

Deli na:
V Siriji je bil ubit slovenski borec kurdske milice YPG

Foto: Twitter

V ofenzivi sirskih Kurdov na mesto Manbidž je bil ubit Ljubljančan Martin Gruden, ki se je boril v vrstah kurdske milice YPG. Ta je danes sporočila da je Gruden eden dveh tujih borcev, ki sta v Manbidžu umrla v spopadu z Islamsko državo - drugi je bil Britanec Dean Evans. Gruden je bil ubit 27. julija, med Kurdi pa si je izbral bojevniško ime Rodî Çekdar.

Ministrstvo za zunanje zadeve je potrdilo, da je v Siriji umrl slovenski državljan. "Svojci so bili o njegovi smrti že obveščeni. Ministrstvo bo v nadaljevanju vzpostavilo kontakt z lokalnimi oblastmi na območju, kjer je do smrti prišlo, ter skušalo pridobiti več informacij o okoliščinah in o možnostih za vrnitev posmrtnih ostankov pokojnika v domovino," piše v sporočilu, objavljenem na spletni strani ministrstva.

YPG je novico o smrti Grudna objavil skupaj z novico o smrti svojega britanskega borca Deana Carla Evansa, ki naj bi padel 21. julija. Smrt 23-letnega Britanca je po poročanju britanskih medijev njegov oče John Evans danes že potrdil.

Direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije s sedežem v Ljubljani (Ifimes) Bakhtyar Aljaf pa je za Dnevnik TV Slovenija povedal, da so informacije o smrti svojih borcev, ki jih posreduje YPG, običajno verodostojne.

YPG oziroma Ljudske zaščitne enote veljajo za glavno kurdsko milico v Siriji. Oblasti v sosednji Turčiji levičarsko YPG obtožujejo, da izvaja napade na turškem ozemlju in da je sirska veja prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), ki se že tri desetletja bori proti turškim oblastem.

YPG, ki so se ji od začetka krvavega konflikta pred petimi leti pridružili številni tujci, je zaveznica ZDA v boju proti IS na sirskih tleh.

Arabsko-kurdska koalicija, v kateri sodeluje YPG, je ob zračni podpori koalicije pod vodstvom ZDA prav danes dosegla napredek v ofenzivi na Manbidž. Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu, ki ima mrežo informatorjev v Siriji, arabsko-kurdska koalicija sedaj nadzoruje 60 odstotkov Manbidža, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omenjena koalicija od konca maja bije boje proti IS za to strateško pomembno mesto blizu meje s Turčijo. Mandibž leži na območju med turško mejo in mestom Raka, ki je prestolnica Islamske države v Siriji.

Človekoljubne organizacije so izrazile zaskrbljenost nad usodo več tisoč civilistov v Manbidžu.