stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V opoziciji dvomi, da bo Cerarjevi vladi uspelo obstati do konca mandata

Deli na:
V opoziciji dvomi, da bo Cerarjevi vladi uspelo obstati do konca mandata

Foto: TV Slovenija

Predstavniki opozicijskih poslanskih skupin so v pogovoru za Televizijo Slovenija izrekli precej kritik na račun dela vlade ob polovici njenega mandata. Med drugim je bilo slišati, da se vlada kiti s tujim perjem. Pa tudi, da so ukrepi, ki jih sprejema, nekaj drugega, kot tisto, kar so obljubljali.

O delu vlade Mira Cerarja so ob polovici mandata za televizijo spregovorili Jože Tanko (SDS), Matej Tonin (NSi), Matej T. Vatovec (ZL) in Bojan Dobovšek (NP).

Glede dosežkov pri zmanjševanju brezposelnosti, dvigu gospodarske rasti in konsolidaciji javnih financ, s katerimi se hvali premier Cerar, Tanko pravi, da ta vlada ni sprejela ukrepov, ki bi nadgradili, kar je vlada Janeza Janše pripravila že v letu 2012.

"Sedanja gospodarska rast temelji na izvozu, podatke o nižji brezposelnosti pa je treba vzeti z rezervo, saj je nižja na račun izseljevanja in ker si ljudje, ki živijo ob meji, delo iščejo v sosednji državi," je nanizal Tanko.

Tonin pa je izpostavil povečanje zaposlovanja v javnem sektorju. "Če k temu dodaš mini davčno reformo, ugotoviš, da bo vlada za 60 milijonov obremenila gospodarstvo, da bo 70 milijonov namenila javnemu sektorju," je dejal.

Dobovšek je poudaril, da je treba prestrukturirati gospodarstvo, zastala so tudi prizadevanja za preprečevanje korupcije, je opozoril. Vlada pa, namesto, da bi zaposlila strokovnjake z delovnih področij, zaposluje strokovnjake za tržno komuniciranje, je dejal.

Vatovec je bil kritičen do več ukrepov vlade, ki da gredo v smer, drugačno od tiste, ki so jo v SMC obljubljali pred volitvami. Izpostavil je žičnato ograjo na meji, strinjanje s prostotrgovinskimi sporazumi in, kot je dejal, antisocialno davčno reformo.

Kritični so bili tudi glede pomanjkanja ukrepov na področju zdravstva, čeprav imajo različne poglede na to, v katero smer naj zdravstvo gre. Izrazili so dvom, da bo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc v naslednjih dneh mesecih uspelo nadoknaditi zamujeno, prav tako so ji očitali, da je na različnih bregovih z zdravniškimi organizacijami.

Spregovorili so tudi o gradnji drugega tira, pri čemer sta bila Vatovec in Dobovšek posebej kritična do ideje, da bi drugi tir gradili z javno-zasebnim partnerstvom, kar da bi bilo edinstveno v Evropi. Vsi pa so opozarjali na pasti, kot sta korupcija in preplačilo naložbe oziroma na to, da bi lahko drugi tir postal novi Teš 6.

Tanko in Tonin sta izrazila dvom, da bo aktualni vladi uspelo obstati do konca mandata, tudi zaradi volilnih interesov koalicijskih partneric.

Na volitve se pripravlja tudi Dobovšek s somišljeniki v okviru zavoda Dobra država, Vatovec pa je izrazil prepričanje, da Slovenija potrebuje močno levico in da bo koalicija ZL do volitev enotna stranka.