sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V NSi predlagajo tristebrni pokojninski sistem

Deli na:
V NSi predlagajo tristebrni pokojninski sistem

Foto: Bobo

V poslanski skupini NSi so pripravili predlog pokojninske reforme, ki prinaša tristebrni sistem.

Predlog ne spreminja veljavnih pogojev upokojitve, uvaja pa obvezen drugi pokojninski steber. Vanj bi zavarovanci mesečno prispevali šest odstotkov bruto plače. Novi sistem bi po predlogu zaživel leta 2019, prva izplačila pa bi bila v letu 2061.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je tristebrni pokojninski sistem, ki ga predlagajo, kombinacija obveznega solidarnostnega sistema in individualnega pokojninskega varčevalnega sistema. Prvi steber bi bil pretočen in obvezen, drugi naložben in in obvezen, tretji pa naložben in prostovoljen.

Zavarovanci bi po predlogu NSi v prvi pokojninski steber mesečno prispevali nominalni znesek 150 evrov in v drugi steber šest odstotkov bruto plače. Ali in koliko bi zavarovanec prispeval v tretji steber, bi bilo prepuščeno njegovi odločitvi. V drugi steber bi se vključili novi in zdajšnji zavarovanci, mlajši od 30 let, je izpostavil Tonin.

Po njegovih besedah je predlog tristebrnega pokojninskega sistema izrazito prilagojen mlajši generaciji, omogoča dostojne pokojnine in je tudi na dolgi rok vzdržen. Prav tako sistem dveh obveznih in enega prostovoljnega stebra zmanjša tveganja, saj so naložbe za pokojnino veliko bolj razpršene, kot je značilno za zdajšnji sistem, je dodal.


Tristebrni pokojninski sistem tudi vpliva na višino neto plač enako kot t. i. razvojna kapica, saj se zaradi enake nominalne višine vplačil v prvi steber neto plača povečuje z rastjo višine bruto plače, je opozoril vodja poslancev NSi Tonin. Pri tem je bil kritičen do zdajšnjega sistema, s katerim po njegovih besedah "drvimo v prepad".

Simulacije so po navedbah NSi pokazale, "da bi upokojenec, ki je ves čas prejemal minimalno plačo in od nje vplačeval prispevke po novem sistemu, lahko prejemal pokojnino v višini praga revščine nekaj več kot 17,35 let oz. nekaj več kot do 83. leta starosti". Nadaljnje izplačevanje zajamčene minimalne pokojnine v višini 617 evrov bi prevzel demografski sklad.

Reforma, ki jo predlaga NSi, predvideva možnost starostne pokojnine, ko bi državljani dopolnili 65 let in imeli 40 let pokojninske dobe. Izplačana pokojnina bi bila najmanj 617 evrov oz. v višini zneska, ki bi ga država določila za prag revščine. Pri tem je Tonin opozoril, da mora biti pokojninska reforma nujno del t. i. reformnega četverčka.

Tonin je zdajšnjemu pokojninskemu sistemu očital razslojevanje družbe, saj po njegovih besedah velikemu številu upokojencev ne omogoča dostojnih pokojnin in dolgoročno povečuje odvisnost upokojencev od socialne pomoči države. Slabost veljavne ureditve je po njegovih besedah tudi padanje realne vrednosti pokojnin iz prvega stebra.

Sicer so se v poslanski skupini pri pripravi predloga zgledovali po skandinavskih državah.