sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Novem mestu tradicionalni 36. teden cvička

Deli na:

Novo mesto - Konec tedna bodo v Novem mestu potekale prireditve 36. tedna cvička. Scenarij prireditve se navezuje na prejšnja leta, v petek bodo začeli z vinogradniško povorko, kronali bodo kralja cvička, sobota in nedelja bosta namenjena zabavi ob dolenjski kuhinji in pokušini cvička, je danes povedal predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Jože Žura.

Novo mesto - Konec tedna bodo v Novem mestu potekale prireditve 36. tedna cvička. Scenarij prireditve se navezuje na prejšnja leta, v petek bodo začeli z vinogradniško povorko, kronali bodo kralja cvička, sobota in nedelja bosta namenjena zabavi ob dolenjski kuhinji in pokušini cvička, je danes povedal predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Jože Žura.

Kot je na današnji tiskovni konferenci pojasnil predsednik organizacijskega odbora 36. tedna cvička, novomeški župan Alojzij Muhič, so prireditev minulo soboto pričeli s povorko na Slovenski cesti v Ljubljani, v nedeljo so v novomeškem mestnem jedru v atriju meščanske hiše na Glavnem trgu 24 pričeli z degustacijo dolenjskega vina in salam, ki bo potekala do zaključka tedna cvička, 1. junija. V ponedeljek so v Kulturnem centru Janeza Trdine odprli razstavo Cviček skozi čas, osrednji del prireditve pa se začenja v petek, je dejal Muhič.

Po besedah Jožeta Žure se bodo prireditve osrednjega dela 36. tedna cvička zvrstile na novomeškem Glavnem trgu, kjer bo postavljen tudi šotor. Uradni del prireditve bodo v petek ob 18. uri pričeli s tradicionalno povorko, sestavljeno iz nekaj sto vinogradnikov iz 31 dolenjskih vinogradniških društev, ki bodo predstavili staro vinogradniško opremo. Po povorki bodo kronali novega kralja cvička oziroma Janeza Colnarja, ki bo častni naziv sprejel in leto dni nosil v imenu vinogradniške družine Colnar.

Uradnemu delu bo sledil zabavni del na Glavnem trgu, kjer bo v času prireditve veljal prilagojeni prometni režim, pa bodo hkrati predstavniki osemnajstih vinogradniških društev na stojnicah predstavili lastne pridelke.

Sobotno popoldne in večer bo popestril glasbeno-zabavni spored. Ob 21. uri bodo izmed petih kandidatk izbrali novo, po vrsti deseto cvičkovo princeso ter podelili častni naziv ambasadorja cvička, ki ga bo letos prejel gospodar ekonomije Kartuzije Pleterje, predavatelj, poznavalec in ocenjevalec vina Jože Simončič.

Spored 36. tedna cvička bodo v nedeljo popoldne nadaljevali s podelitvijo medalj ter priznanj vinogradniškim društvom in prireditev v večernih urah sklenili, je še povedal Žura.

Mestna občina Novo mesto v Tednu cvička vidi priložnost za največjo vinsko-turistično prireditev v Sloveniji, je menil vršilec dolžnosti direktorja novomeškega Zavoda za turizem Ivan Kuljaj. Po njegovi sodbi je cviček v Sloveniji največja vinska tržna blagovna znamka, v Sloveniji se ga največ popije, prideluje ga največ vinogradnikov, v okolišu njegovega pridelovanja je največ zidanic, za seboj pa ima največjo gospodarsko moč.

Kuljaj je povedal, da so letos prireditvi dodali nekaj novih, kulturnih vsebin in Teden cvička predstavili tudi v Ljubljani. Za prihodnje leto je pogojno napovedal del zabavnega programa tudi v Ljubljani, kjer po njegovi sodbi prevladujeta tradicionalni vinski okus in naklonjenost cvičku. Hkrati, je še dejal, bodo prireditelji poizkušali Teden cvička narediti za največjo slovensko vinsko prireditev ter tudi z njo opravičiti vlogo Novega mesta kot regionalnega središča.