palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Murski Soboti odkrili spominsko ploščo za romske žrtve holokavsta

Deli na:
V Murski Soboti odkrili spominsko ploščo za romske žrtve holokavsta

Foto: Boris Cipot

V "ciganski noči" 2. avgusta 1944 so nacisti v Auschwitzu pobili tri tisoč Romov. Ob tej žalostni obletnici so v Murski Soboti postavili spominsko ploščo za romske žrtve nacizma.

Porajmos je romski izraz za genocid.  In kar je v zgodovinski zavesti Judov holokavst je za Rome porajmos. Nad obema narodoma so v času druge svetovne vojne nacisti izvajali načrtni genocid. V nemških uničevalnih taboriščih od Auschwitza do Treblinke je bilo pobitih na stotine tisoče Romov, po nekaterih neuradnih podatkih se številka vrti pri 750 tisoč žrtvah. Zgodovina in politika sta Judom priznali, da so bili žrtve načrtne uničevalne politike. Za Rome se praktično nihče ni zavzemal, nihče jim ni niti prisluhnil. Pisnih zgodovinskih virov ni na voljo, kajti Romi so edini evropski narod, ki nima svoje države. Vseeno so po dolgih letih naporov, zbiranja ustnih pričevanj nekdanjih romskih taboriščnikov njihovim zahtevam za priznanje genocida nad Romi prisluhnili v Evropskem parlamentu in aprila 2015 so 2. avgust proglasili za mednarodni dan romskih žrtev holokavsta v drugi svetovni vojni.

Slovenija ima od včeraj prvo spominsko obeležje, povezano z 2. Avgustom 1944, ko so v nacističnem uničevalnem taborišču Auschwitz Birkenau pobili preko tri tisoč Romov. Mestna občina Murska Sobota in Ministrstvo za kulturo sta prisluhnila pobudi Zveze Romov Slovenije za postavitev ustreznega spominskega znamenja, kajti tudi nemalo število prekmurskih Romov je končalo v krematorijih nacističnih taborišč.  Spominsko obeležje krasi pročelje stavbe nekdanje soboške srednje ekonomske šole, ki že osem let sameva. Po zagotovilih soboškega župana Jevška naj bi v naslednjih letih v tej stavbi prostor dobil multikulturni center z muzeju judovske, romske in evangeličanske kulture. Te dni je v začasnih prostorih muzeja romske kulture na ogled razstava Pozejmoš.genocid nad Romi.