Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Mariboru kar 56 deklet v krempljih trgovcev z ljudmi

Deli na:
V Mariboru kar 56 deklet v krempljih trgovcev z ljudmi

Foto: Profimedia

Na podlagi akcije, v okviru katere so bile pred dnevi hišne preiskave v Mariboru, bo kazensko ovadenih zaradi suma trgovine z ljudmi devet fizičnih in ena pravna oseba.

V erotično masažnem salonu naj bi izkoriščali dekleta iz 11 držav. Identificiranih je bilo 56 žrtev trgovine z ljudmi, je povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda.

Večmesečno kriminalistično preiskavo so izvedli v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi in v okviru predkazenskega postopka, ki ga je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo. Pri tem so uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

Zaključno akcijo so sprožili v torek, ko so na širšem območju Maribora, Gradca, Beljaka in Dunaja izvedli devet sklopov hišnih preiskav, vezanih na sume trgovine z ljudmi in nezakonitega prehajanja državne meje ali ozemlja države. V Sloveniji so začasno pridržali štiri osebe.

Z zbranimi obvestili so kriminalisti po navedbah Policijske uprave Maribor ugotovili, da je hudodelska združba novačila, nastanjala in v erotično masažnem salonu v Mariboru izkoriščala dekleta iz 11 različnih držav. Nekatera dekleta so periodično selili med več javnimi hišami v Avstriji in v erotično masažni salon v Mariboru.

Med identificiranimi 56 žrtvami trgovine z ljudmi je večina državljank Romunije, Madžarske ali Slovaške, ena je državljanka Slovenije. Te osebe je hudodelska združba po ugotovitvah kriminalistov izkoriščala od marca lani.


Poleg devetih fizičnih oseb in ene pravne osebe, ki bodo ovadene zaradi domnevne trgovine z ljudmi, zaradi česar jim grozi do deset let zapora, bodo kriminalisti po besedah Munde ovadili dve fizični osebi in eno pravno osebo zaradi ukvarjanja z nezakonitim prehajanjem meje, kar se kaznuje z zaporom do pet let. V Sloveniji naj bi pridobivali dovoljenja za prebivanje in delo za varilce s Kitajske in iz Bangladeša, ki pa so jih nato zaposlovali v drugih evropskih državah. Na ta način naj bi v Evropo pripeljali vsaj 16 ljudi.

"Z zlorabo legalnih institutov so preslepili pristojni organ glede namena tujcev, saj njihov namen ni bil zaposlitev delavcev na območju Slovenije, kjer takšnih poklicev dejansko primanjkuje, ampak v drugih državah Evropske unije," je pojasnil Munda.

O konkretnih imenih in nazivih Munda ni želel govoriti. Po poročanju časnika Večer so se torkove hišne preiskave nanašale na posle v zdaj že zaprti hiši erotike v mariborski četrti Melje.

Munda je potrdil, da je bila trgovina z ljudmi povezana s prostitucijo, pri čemer so ovadeni izkoristili socialno-ekonomsko stisko oseb z namenom ustvarjanja lastnega dobička. Kot primer je navedel: "Nekdo, ki te nastani v objektu, kjer ti pojasni pravila in hierarhijo ter način izvajanja prostitucije v za to urejenih sobah, kjer ženske hkrati tudi prebivajo, ki pove, da se prostitucija izvaja vse dni v tednu, najmanj v času od 10. do 24. ure, da je cena prostitucije določena in da morajo za najem sobe plačati 450 evrov na teden oziroma 70 evrov na dan, da se najemnina plača vnaprej in da morajo prostitucijo prikrivati pred policijo, stori po našem mnenju vse znake očitanih kaznivih dejanj."

Med ovadenimi je nekdanji mariborski politik in podjetnik Gregor Jager, ki zavrača vse očitke. Kot je povedal v četrtek, je družba AG tim, katere polovični lastnik je, oddala prostore v najem družbi iz Avstrije z notarsko overjeno pogodbo, v kateri je navedeno, da mora ta urediti svoje poslovanje v skladu s slovensko zakonodajo. Drugih kontaktov naj ne bi imel z njimi, kot najemodajalec pa ne more odgovarjati za to, kaj se je dogajalo v teh prostorih.

Zavrnil je tudi očitke, da naj bi njegova družba Jagger pomagala pri domnevno nezakonitem prehajanju delavcev iz tretjih držav v druge države EU. Kot je dejal, so za varilce s Kitajske in iz Bangladeša pridobili vsa potrebna dovoljenja, v EU pa velja prosti pretok ljudi.