Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kritiki svarijo: Redarje se spreminja v lokalne policiste

Deli na:
Kritiki svarijo: Redarje se spreminja v lokalne policiste

Foto: Bobo

S spremembo zakona se redarje spreminja v lokalne policiste, policistom pa podeljuje novo orožje, opozarjajo kritiki predlaganih sprememb.

Pred torkovo obravnavo v DZ bodo nevladne organizacije v ponedeljek v Ljubljani organizirale protest proti predlogu sprememb zakona o nalogah in pooblastilih policije ter zakona o občinskem redarstvu. Na njem bodo tako javnost kot poslance opozorili na nevarne demagoške posledice sprejetja teh represivnih zakonov, so sporočili.

V okviru redne februarske seje bo DZ v torek razpravljal o predlogu novele zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki je v javnosti naletel na številne očitke, da policiji daje možnost prekomernega zbiranja in obdelovanja osebnih podatkov. Z novelo zakona o občinskem redarstvu pa se bo občinskim redarjem dala možnost ugotavljanja identitete osebe ter uporabe telesne sile in plinskega razpršilca.


Z novelama se redarje spreminja v lokalne policiste, policistom pa podeljuje novo orožje, kot sta električni paralizator in vojaška oprema, ter številna orodja za množični nadzor državljanov, med katerimi izstopata avtomatični nadzor registrskih tablic v prometu in uporaba brezpilotnih letal, so opozorili v civilno-družbeni pobudi Skupina za varnost državljanov.

Kot opozarjajo, ta nova orodja in pooblastila predstavljajo grobo kršitev z ustavo zagotovljenih temeljnih človekovih pravic, ki pod pretvezo večje varnosti vodijo v državo nadzora, hkrati pa predstavljajo tudi izredno nevarnost političnih zlorab teh pooblastil.

Ker vlada ni prisluhnila pomislekom javnosti in nevladnih organizacij, bo Skupina za varnost državljanov v sodelovanju s Piratsko stranko in Solidarnostjo v ponedeljek med 16. in 18. uro na ploščadi nasproti parlamenta organizirala javna protest s kulturno-umetniškim poudarkom.