pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Kidričevem uvajajo lastno valuto šterntaler

Deli na:
V Kidričevem uvajajo lastno valuto šterntaler

Foto: Bobo

Kidričevo se bo predvidoma že oktobra pridružilo Trbovljam in Ilirski Bistrici in uveljavilo svojo lokalno valuto, ki bo sicer prva na pobudo same občine. Občinski svet je namreč nedavno že dal soglasje k omenjenemu projektu, s katerim kot lokalno plačilno sredstvo uvajajo "šterntaler". S tem želijo v občini spodbuditi lokalno gospodarstvo.

Kot je za STA povedal direktor kidričevske občinske uprave in pobudnik projekta Damjan Napast, želijo s tem doseči, da bi denar ljudi ostal v občini, kar bi blagodejno vplivalo tudi na poslovanje domačih obrtnikov in trgovcev, s tem pa na nadaljnji razvoj podjetništva v občini.

Napast je dodal, da se njegova ideja zgleduje po modelih iz sosednje Avstrije, kjer so tovrstne lokalne valute nekaj običajnega. Po njegovih besedah bodo v Kidričevem, ki je že tako s Talumom mesto aluminija, izdali aluminijast kovanec in bankovec v nominalni vrednosti desetih evrov, na njem pa bo upodobljen dvorec Sternthal, po katerem bo valuta tudi dobila ime.

Načrt predvideva, da bi občina občanom ponudila vrednostne bone s petodstotnim popustom, kar pomeni, da bodo za bone v vrednosti sto šterntalerjev plačali 95 evrov, s čimer bodo pri nakupih imeli petodstotni popust. Trgovci in obrtniki bodo od občine prejeli denar v polni vrednosti torej v menjalnem razmerju 1:1, razliko v vrednosti pa bo krila občina.

S prihajajočo kidričevsko valuto pa ne bo mogoče kupovati cigaret, alkoholnih pijač, tobaka in še nekaterih podobnih izdelkov, kar bodo trgovci občini po besedah Napasta dokazovali s kopijami računov ob izplačilu denarja.