nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V izolski bolnišnici moril nekdanji udbovec

Deli na:
V izolski bolnišnici moril nekdanji udbovec

Foto: Twitter

Darko Gregorič, napadalec v izolski bolnišnici, je bil pacient ubitega zdravnika, so potrdili na novinarski konferenci bolnišnice. Opozarjajo, da so vsakodnevno deležni agresije pacientov, in poudarjajo potrebo po spremembah. Ministrica za zdravje Kolar Celarčeva pravi: "Sklicala sem vsa vodstva bolnišnic, da pregledamo postopke zagotavljanja varnosti in ugotovimo, kaj lahko izboljšamo." Medtem pa je prišla na dan tudi morebitna odbovska preteklost morilca. Po podatkih Centralne aktivne evidence Ministrstva za notranje zadeve naj bi bil Gregorič sodelavec nekdanje zloglasne Službe državne varnosti. Šifra 60000 ob njegovem imenu namreč pomeni, da je bil ali uslužbenec SDV ali pa pripadnik rezervne sestave SDV.

Ugiba se, da je prav udbovska preteklost morilcu omogočila, da je kljub kriminalni preteklosti obdržal orožje. Gregorič naj bi namreč zaradi ropa pošte bil že dvakrat v zaporu.

Gregorič, ki je v ponedeljek v izolski bolnišnici ustrelil zdravnika ter dva policista, je bil bolnik zdravnika Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja, je direktor bolnišnice Radivoj Nardin pojasnil na današnji novinarski konferenci v bolnišnici. Po prvih podatkih bi lahko bil motiv za napad nezadovoljstvo zaradi predolge čakalne dobe.

Strokovni direktor Felice Žiža je ob tem opozoril, da so zdravstveni delavci vsakodnevno deležni agresije bolnikov in da bodo tu potrebne spremembe.

Na novinarski konferenci je sodelovala tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Ta je pojasnila, da je že sklicala vodstva vseh slovenskih bolnišnic, da "pregledamo postopke zagotavljanja varnosti in ugotovimo, kaj lahko izboljšamo".

Žiža je izpostavil, da je s smrtjo njihovega kolega, 36-letnega urologa Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja, Obala izgubila glavnega urologa in da bo to prizadelo tudi vse bolnike, saj bodo imeli težave pri delovanju ambulant, urološkega oddelka in tudi operacijske dejavnosti. Bolnike je pozval k razumevanju. Kot je pojasnil, se že usklajujejo z drugimi zdravstvenimi ustanovami po Sloveniji, da jim bodo zagotovili pomoč.

To je potrdila tudi ministrica, ki je kot možne rešitve naštela tako pomoč zdravnikov iz drugih zdravstvenih ustanov v Sloveniji kot tudi začasno ali stalno sodelovanje zdravnikov iz tujine.

Ob tem je Žiža spomnil na primanjkuje zdravnikov v Sloveniji, bolniki pa po njegovi oceni "danes imajo pravice, nimajo pa dolžnosti".

Opozoril je na "skrhano zaupanje med bolniki in zdravstvenimi delavci". Po njegovih besedah se zdravstveni delavci predvsem na urgenci, a tudi v specialističnih ambulantah, vsakodnevno srečujejo z agresivnostjo in nadlegovanjem bolnikov. "Bolnik, ko je bolan, vidi le sebe in želi biti oskrbljen čim prej in čim bolje. To je gotovo problem, treba se bo pogovarjati, ta dogodek bo gotovo pripeljal do nekih sprememb v načinu delovanja zdravstvenega sistema," je dejal.

Policija: Napadalec je streljal z nezakonitim orožjem, napada nismo mogli preprečiti

Koprska policija je pojasnila, da je 70-letni napadalec v ponedeljek v izolski bolnišnici streljal z nezakonitim orožjem in da napada ni mogla preprečiti. Policisti si danes ogledujejo kraj dejanja in opravljajo razgovore z mnogimi pričami dogajanja v bolnišnici in pred njo, prve izsledke pa bodo predstavili na novinarski konferenci v sredo.

Do streljanja v izolski bolnišnici je prišlo v ponedeljek okoli 15. ure, ko je 70-letnik iz Svetega Antona pri Kopru ustrelil urologa, po posredovanju pa je ustrelil in ubil še 43-letnega uniformiranega prometnega policista, ki je bil takrat službeno v bolnišnici. Ko je napadalec poskušal pobegniti z avtomobilom, so ga skušali ustaviti policisti.

Pri tem je napadalec ustrelil še enega policista, starega 46 let, in ga huje ranil, sam pa je umrl v obračunu s policijo. Zdravnik je umrl v ponedeljkovih večernih urah, stanje drugega ranjenega policista pa je stabilno.

Napadalca iz izolske bolnišnice je policija v preteklosti že obravnavala za kazniva dejanja z uporabo orožja, bil je obsojen in dosojene kazni odslužil. Napadalec tudi ni bil rezervist v samostojni Sloveniji, ampak je bil do leta 1981 v rezervnem sestavu milice. Iz tega naslova torej ni imel orožja, za orožje, s katerim je streljal v ponedeljek, ni imel ustreznih dovoljenj. Tega tragičnega dogodka policija zato v nobenem primeru ni mogla preprečiti, kljub temu da so policisti reagirali takoj, usklajeno in strokovno, so zapisali v sporočilu za javnost na Policijski upravi Koper.

Sodelavci pokojnega policista, policista Postaje prometne policijske Koper, so se zavili v žalost. Takoj po dogodku so vsem policistom, ki preživljajo težke trenutke, v policiji zagotovili psihološko pomoč.

Danes so v sodelovanju z družino pokojnega policista stekle tudi priprave na pogreb. "Kolikor je v moči policije kot institucije in vseh nas, zaposlenih v njej, bomo svojcem pomagali premostiti te hude in težke trenutke, saj se zavedamo, da ob tem nihče ne sme ostati sam," so še zapisali na PU Koper.

Predsednik DZ Milan Brglez naj bi se že danes z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar in generalnim direktorjem policije Marjanom Fankom pogovoril o tem, kako lahko kot predsednik DZ prispeva k izboljšanju razmer in varnosti za najbolj ranljive poklice.