Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V dolini Kamniške Bistrice izkopali že 13 okostij žrtev povojnih pobojev

Deli na:
V dolini Kamniške Bistrice izkopali že 13 okostij žrtev povojnih pobojev

Foto: Bobo

Na grobišču Macesnovec pri Kamniški Bistrici se je te dni začelo izkopavanje posmrtnih ostankov žrtev povojnega nasilja, je za STA potrdil predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman.

Po besedah kamniškega podžupana Igorja Žavbija, ki si je grobišče ogledal, so doslej našli 13 okostij, bilo pa naj bi jih do 20.

Macesnovec je sicer eno od grobišč v tamkajšnji okolici, je pa po Žavbijevih besedah edino grobišče v dolini Kamniške Bistrice, kjer naj bi bili pokopani Slovenci, in sicer naj bi prišli iz zaporov v Šentvidu.

Po ponedeljkovem ogledu terena so z deli začeli v torek, ko je bilo treba najprej odstraniti drevesa, je za STA dejal Marko Sarič iz podjetja Magelan, ki opravlja dela.

Kot je za STA pojasnil Žavbi, so do konca današnjega dopoldneva odkrili 13 okostij, z izkopavanjem pa naj bi končali v petek. Če so svojci žrtev še živi, jih bodo po njegovih besedah lahko pokopali sami, sicer pa naj bi šli posmrtni ostanki v kostnico v Mariboru.

V okolici Kamniške Bistrice, in sicer na Kopiščih, kjer je prav tako eno od grobišč, so sicer pred približno dvema letoma že postavili spominsko obeležje žrtvam povojnega nasilja.