reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Bogojini vihar odtrgal streho šole in jo nesel 200 metrov daleč; pouk 1. septembra odpade

Deli na:
V Bogojini vihar odtrgal streho šole in jo nesel 200 metrov daleč; pouk 1. septembra odpade

Foto: STA

Potem ko so nevihte z vetrom popoldne in zvečer težave povzročale v zahodni in osrednji Sloveniji, se je pozno zvečer in ponoči neurje razbesnelo še na Štajerskem in v Prekmurju.

O podrtih drevesih in odkritih strehah so med drugim poročali iz Ljutomera, Zavrča, Lendave in Gornje Radgone. Po polnoči se je vreme umirilo.

Nevihte z vetrom, ki so v četrtek popoldne in zvečer prešle državo, so povzročile kar nekaj težav. V Tolminu, Ivančni gorici in Ljubljani je veter podiral drevesa, v Celju je pod podrtim drevesom ostalo ujeto vozilo. V Kobaridu in Idriji pa je veter odkril streho hiše, je zapisano na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

V Kočevju je veter na ceste podrl kar nekaj dreves, gasilci pa so morali posredovati pri zapiranju vode zaradi poplave.

Neurje pa je pozneje zvečer prešlo tudi jugovzhod in severovzhod Slovenije. Veter je lomil drevesa in jih podiral na stanovanjske hiše in ceste v Krškem, Novem mestu in Brežicah. Neurje pa je v Radencih, Semiču, v Trebnjem in Sevnici odkrivalo strehe stanovanjskih hiš.

Pomurje je v četrtek malo po dvajseti uri zajelo silovito neurje, ki je trajalo približno eno uro. Močan veter z dežjem in točo je podiral drevesa, odkrival strehe in uničeval premoženje po celotni pokrajini, na terenu so bile vse dežurne službe, posledice neurja pa še vedno odpravljajo.

Po podatkih regijskega centra za obveščanje je veter razkrival strehe in podiral drevesa skoraj povsod po Pomurju, posebej še v občinah Ljutomer, Gornji Radgona, Beltinci, Murska Sobota, Apače, Rogašovci, Lendava, Moravske Toplice, Puconci, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Velika Polana.

Vodja regionalnega centra za obveščanje Primož Senčar je za STA povedal, da so aktivirali 105 enot in 552 pripadnikov civilne zaščite, večinoma gasilcev. Številke klice na številko 112 še vedno dobivajo, zato ugotavljajo, da je bilo veliko dogodkov, ki jih še niso zabeležili.

Orkanski veter je odnesel tudi streho z osnovne šole Bogojina, na kateri se pouk najverjetneje ne bo mogel začeti prvega septembra. Kot je povedala ravnateljica Sabina Juhart, je bila že sinoči šola polna vode, zjutraj pa jih je pričakala katastrofalna slika. Hodniki in učilnice so uničeni, parket je namočen, kosi strehe so leteli tudi do 200 metrov daleč v sosednje zgradbe in jih poškodovali.



To je že tretja pomurska šola, ki je v zadnjih 13 mesecih v neurjih na tem koncu ostala brez strehe, prej se je to zgodilo v Turnišču in Dobrovniku.

Tudi župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač je sinočnje neurje, zlasti še razdejanje na bogojinski šoli, označil za katastrofo. Kot je povedal za STA, je škoda na šoli ogromna in bo gotovo dosegla nekaj sto tisoč evrov, saj bo potrebna obnova celotne strehe, številnih inštalacij, pričakuje pa tudi interventno pomoč ministrstva za šolstvo.

Sicer poskušajo šolo zdaj predvsem zaščititi, da nove padavine ne bi povzročile še večje škode.

V Bokračih se je uta podrla na traktor, v Murski Soboti je več dreves padlo na avtomobile, podrta so drevesa v soboškem parku, porušen stolp radioamaterjev, ulice so bile poplavljene, prav tako podvozi.

Večji del Goričkega je za dobro uro ostal brez električne energije, nekateri potoki so zelo hitro narasli.

Pomurski gasilci so na delu tudi še danes dopoldne, odstranjujejo polomljeno drevje, prekrivajo strehe in črpajo vodo iz kleti, skrb pa zbujajo vremenske napovedi iz Avstrije, ki tudi Pomurju napovedujejo možnost močnih neviht, nalivov, sunkov vetra in toče.

Po polnoči se je nevihtno vreme umirilo, kljub temu pa ga še ni povsem konec. Kot napovedujejo na agenciji za okolje, bo danes dopoldne še spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, ki bodo pogostejše v zahodni polovici Slovenije. Popoldne bodo padavine povečini ponehale, prehodno se bo delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na vzhodu do 31 stopinj Celzija.

Ponoči se bo oblačnost spet povečala, sobota pa bo povečini oblačna s krajevnimi padavinami, predvsem ob morju tudi nevihtami. Popoldne bo dež postopno ponehal, od zahoda se bo delno razjasnilo, še napovedujejo na agenciji za okolje.