zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V azilni dom na ljubljanskem Viču prihaja prvih 30 beguncev iz kvot EU

Deli na:
V azilni dom na ljubljanskem Viču prihaja prvih 30 beguncev iz kvot EU

Foto: Bobo

V Slovenijo bo danes predvidoma prispela prva skupina beguncev v okviru sheme za solidarnostno prerazporeditev prebežnikov v EU. Gre za 30 beguncev iz Sirije in Iraka, med njimi so tudi družine, v Slovenijo pa bodo prispeli iz Grčije in bodo kot prosilci za azil sprva nameščeni v azilnem domu na ljubljanskem Viču ali eni izmed njegovih izpostav.

V Slovenijo bo sicer letos in v prihodnjem letu iz Italije in Grčije v skladu z vladnim načrtom premeščenih 567 beguncev, prihode pa bodo razdelili na manjše skupine.

Prva skupina 40 beguncev naj bi v državo prispela že aprila, a so se postopki zavlekli. Tako bo prvih 30 beguncev iz Grčije predvidoma prispelo danes.

Deset beguncev naj bi že aprila prispelo iz Italije, a iz te države še niso prejeli odgovora, kdaj naj bi jih napotili v Slovenijo.

Vse begunce, ki bodo premeščeni v Slovenijo, so že varnostno preverili, so pred dnevi pojasnili na notranjem ministrstvu.

V državo bodo prispeli kot prosilci za azil, ki so postopek za pridobitev mednarodne zaščite že začeli v Grčiji oz. Italiji. Vsakega prosilca bodo obravnavali individualno, zato ni nujno, da bodo dejansko dobili status begunca.

Ko bodo prispeli v Slovenijo, bodo najprej nameščeni v azilnem domu ali eni od njegovih izpostav. Po pridobitvi statusa pa jih bodo nastanili v integracijskih hišah v Ljubljani in Mariboru. Sicer pa država za potrebe namestitve beguncev išče tudi zasebnike, ki bi v ta namen oddali stanovanja v najem.

Poleg 567 beguncev, ki bodo v Slovenijo premeščeni v okviru zavez EU, se bo v državo trajno preselilo še 20 ljudi iz držav zunaj unije, ki imajo v tretji državi že priznan status. Ti bodo po prihodu v Slovenijo takoj začeli s programom integracije, ni pa še znano, kdaj bodo premeščeni.