pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Nekdanji šef Darsa dela za Bojano Beović

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Utira se pot za kandidaturo Mateje Končina Peternel za predsednico vrhovnega sodišča

Deli na:
Utira se pot za kandidaturo Mateje Končina Peternel za predsednico vrhovnega sodišča

Foto: Bobo

Strici iz ozadja so presodili, da se je Nina Betteto preveč kompromitirala s propadlo kandidaturo za sodnico Evropskega sodišča za človekove pravice, zato naj bi bil njen najboljši približek ter jamstvo, da bo ostalo vse, kot je zdaj, ravno Peternelova.

Potem, ko sodni svet na razpisu za predsednika vrhovnega sodišča ni dal pozitivnega mnenja ne vrhovnemu sodniku Rudiju Štravsu, ne njegovemu konkurentu vrhovnemu sodniku Vladimirju Horvatu, se je minister za pravosodje Goran Klemenčič odločil, da parlamentu v izvolitev ne bo predlagal nobenega kandidata. Sodni svet je obvestil, naj začne postopek tretjega razpisa (na prvega se ni prijavil noben vrhovni sodnik). Klemenčič sicer ni bil vezan na mnenje sodnega sveta, niti ne na mnenje občne seje vrhovnega sodišča, na kateri je dobil večinsko podporo Štravs.

Za poznavalce blokiranje sodnika Štravsa v postopku imenovanja novega predsednika vrhovnega sodišča ni bilo presenečenje. Potem, ko je dala večina vrhovnih sodnikov na občni seji prednost temu sodniku civilnega oddelka, je v krogih, ki so pred šestimi leti poskrbeli, da je na čelo sodstva prišla sramota po imenu Branko Masleša, završalo. Štravs vendar ni pravi, so se pridušali, med drugim tudi zato, ker je ob kandidaturi Masleše razkril, da se je ta v osemdesetih letih navduševal nad streljanjem beguncem čez tedanjo jugoslovansko- italijansko mejo. Presenečenje je bilo kvečjemu to, da je Štravs sploh dobil večinsko podporo vrhovnih sodnikov.

Čeprav so nekateri po odločitvi sodnega sveta napovedovali, da se je s tem odprla pot za nastop nove, tokrat »prave« kandidatke, podpredsednice vrhovnega sodišča Nine Betteto, smo pri Reporterju izvedeli, da se je začel odvijati drugačen scenarij. Betteto je res trda linija okostenele sodniške oligarhije, glede tega bi bila dostojna naslednica Masleše, vendar se je preveč diskreditirala pred celotno evropsko javnostjo, potem ko je klavrno propadla pri kandidaturi za sodnico Evropskega sodišča za človekove pravice.

Takšna pač ni najbolj uporabna za predsednico vrhovnega sodišča, tako da se je v zakulisju že začelo lobiranje za kandidaturo donedavne predsednice sodnega sveta Mateje Končina Peternel (ostaja članica). Slednja je ne le zelo dobra prijateljica Bettetove, s katero pogosto tičita skupaj, pač pa je del tako imenovanega trojčka Masleša- Betteto- Peternel. Če bi na čelo sodstva prišla Peternelova, bi se tako nadaljevala negativna kontinuiteta Masleševega vodenja: bolj kot po sposobnostih bi se napredovalo po poslušnosti in privrženosti vladajočemu omrežju.