Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ustavno sodišče odpravilo odločbo DVK in dalo prav Društvu oblikovalcev

Deli na:
Ustavno sodišče odpravilo odločbo DVK in dalo prav Društvu oblikovalcev

Foto: Arhiv Svet24

Ustavno sodišče je razveljavilo sodbo vrhovnega sodišča, s katero je to zavrnilo del pritožbe Društva oblikovalcev Slovenije na odločitev Državne volilne komisije (DVK) glede števila elektorjev športnih organizacij pri volitvah v DS.

Prav tako je odpravilo odločbo DVK in do ponovne odločitve zadržalo volitve predstavnika kulture in športa v DS.

Državna volilna komisija je 28. novembra sprejela poročilo o delnem izidu volitev v državni svet (DS). Na volilnih zborih so odločili o 39 od skupno 40 državnih svetnikih v novem petletnem mandatu. Ni pa še znano, kdo bo v DS predstavnik kulture in športa.

Volilni zbor predstavnika kulture in športa je bil namreč preklican zaradi pritožbe Društva oblikovalcev Slovenije. Slednje je na vrhovno sodišče vložilo pritožbo na odločbo DVK v delu, ki se nanaša na število elektorjev športnih organizacij. Vrhovno sodišče je pritožbi delno ugodilo, ne pa v celoti, društvo oblikovalcev pa je del sodbe izpodbijalo pred ustavnim sodiščem.

Ustavno sodišče je presodilo, da bi z izvedbo volitev lahko nastale škodljive posledice, ki jih kasneje ne bi bilo mogoče odpraviti, zato je volitve predstavnika za področje kulture in športa sprva zadržalo. Po današnji odločitvi pa je omenjeno sodbo vrhovnega sodišča še razveljavilo.

Na ustavnem sodišču so ugotovili, da stališče vrhovnega sodišča, ki v celoti prelaga trditveno in dokazno breme o zatrjevanih nepravilnostih pri določitvi števila elektorjev drugih poklicnih organizacij na pritožnico, tej krši pravico do učinkovitega pravnega sredstva. S tem je kršena tudi aktivna volilna pravica pritožničinih članov.

Ustavno sodišče je odpravilo tudi izpodbijane odločbe DVK, ki določajo število elektorjev športnih organizacij, in ji zadevo vrnilo v novo odločanje. Ugotovilo je namreč, da v postopku ni bilo izrecno izkazano število članov, ki se poklicno ukvarjajo s športno dejavnostjo.

Do odločitve DVK je ustavno sodišče zadržalo izvedbo volitev predstavnika za področje kulture in športa v DS. DVK bo nato določila tudi nov datum izvedbe teh volitev.