državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Uredništvo Airbeletrine: Ni šlo za obračun s Flisarjem, marveč s seksizmom

Deli na:
Uredništvo Airbeletrine: Ni šlo za obračun s Flisarjem, marveč s seksizmom

Foto: Bobo

Po odstopu Evalda Flisarja z mesta predsednika slovenskega PEN so na Airbeletrini, ki je sprožila peticijo za njegov odstop, zapisali, da ni šlo za obračun z njim, marveč s seksizmom in nedopustnim načinom komunikacije in delovanja. Podpredsednik slovenskega PEN Marjan Strojan je povedal, da bo do občnega zbora center vodil član upravnega odbora.

"Čeprav sam za odstop navaja druge razloge od tistih, zaradi katerih smo ga k odstopu pozvali, nas veseli, da se po dobrem tednu dni, ko smo sprožili peticijo za njegov odstop, stvari umirjajo," so zapisali na uredništvu Airbeletrina.

In še: "Gre za enega prvih, če ne celo za prvi odstop, ki se je v Sloveniji zgodil zaradi seksizma. Vemo, da to ne pomeni, da smo seksizem ali spolno diskriminacijo z današnjim dnem odpravili, lahko pa se nadejamo, da bo komunikacija v kulturniških krogih postala dostojnejša, s tem pa bo morda lahko pripomogla tudi k strpnejšemu in bolj profesionalnemu diskurzu na splošno."

Flisar je v odstopni izjavi, ki jo je objavilo Delo, zapisal, da ne odstopa zaradi peticije Airbeletrine, temveč zaradi zapletov z ženskim odborom PEN Mira pred meseci. Po njegovem mnenju mu tam očitajo držo in vedenje, ki ni v skladu s PEN, medtem ko si članice pred časom dovolile opazke na njegov račun, ki prav tako niso na ravni mednarodne pisateljske organizacije. Flisar meni, da je žrtev dvoličnosti in mahinacij.

V slovenskem centru PEN predsednika lahko izvolijo samo člani na občnem zboru članstva. V skladu z dozdajšnjo prakso upravni odbor nekoga iz svojih vrst imenuje za predsedujočega slovenskega centra PEN, njegova naloga pa je voditi sprotne zadeve in predvsem pripraviti občni zbor, je za STA pojasnil Strojan.

Upravni odbor po odstopu sekretarke Tanje Tuma lahko deluje do občnega zbora v trenutni sestavi. Upravni odbor se bo sestal, čim bo mogoče. Datum še ni določen, je še dodal Strojan.

Flisar je vodenje slovenskega centra PEN prevzel marca leta 2015. Med letoma 1995 in 2000 je vodil Društvo slovenskih pisateljev.

Flisar velja za enega najbolj branih slovenskih pisateljev. Njegov Čarovnikov vajenec je doslej izšel v devetih izdajah v skupaj 65.000 izvodih. Njegova dela so prevedena v 36 svetovnih jezikov. Za svoje delo je bil osemkrat nominiran za kresnika in šestkrat za Grumovo nagrado. Prejel je nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado za življenjsko delo in trikrat Grumovo nagrado.