Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Upor Bežigrajčanov proti Jankoviću in Poriću, ki želita Džamijsko ulico

Deli na:
Upor Bežigrajčanov proti Jankoviću in Poriću, ki želita Džamijsko ulico

Foto: Primož Lavre

Staroselci južnega Bežigrada, kjer gradijo džamijo, se bodo uprli, če bo mesto Ljubljana ulico poimenovala Džamijska ulica.

»Krajani južnega Bežigrada predlagano ime Džamijska ulica odločno zavračamo, ker: je ime pravopisno nepravilno; je beseda džamija tujka in slovenski pravopis predlaga poimenovanje mošeja; vsi vidimo, da tam stoji mošeja, zato dodatno poimenovanje Džamijska ulica ni potrebno,« so zapisali staroselci Bežigrada županu Zoranu Jankoviću, mestni komisiji za poimenovanje naselij in ulic ter svetniškim klubom Mestne občine Ljubljana (MOL).

Danes popoldne bodo mestni svetniki razpravljali o predlogu komisije za poimenovanje ulic, da se ulica za Bežigradom v Ljubljani, ki se v križišču Livarske in Parmove ulice odcepi proti zahodu, zavije na jug in poteka do Kurilniške ulice, poimenuje Džamijska ulica.

Foto: Bobo

Predlog je konec maja podal Nevzet Porić, tajnik islamske skupnosti v Sloveniji in mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića, ki je tudi član komisije. Zato Bežigrajčani tudi zahtevajo, da se Porić danes izloči iz glasovanja, svetnikom pa svetujejo, naj ulico rajši poimenujejo po Tinetu Kosu, ki je celo živel na Livarski ulici in ki je bil mednarodno uveljavljeni slovenski kipar.

Sicer so Bežigrajčani jezni na MOL, ker je bila za potrebe džamije zgrajena ulica, čeprav so novembra lani zahtevali, da se pred kakršnimikoli novimi posegi v prostor na tem območju najprej pripravi nova prometna študija.

Dopis CI Uredimo Bežigrad MOL-u

DŽAMIJSKA ULICA – PRIPOMBE NA PREDLAGANO POIMENOVANJA IN ZAHTEVA PO IZLOČITVI PREDLAGATELJA IZ GLASOVANJA (obravnava na 26. seji MS MOL, 26. 6. 2017, 12. točka)

Spoštovani!

Izvedeli smo za predlog poimenovanja  novozgrajene ulice, ki vodi od Parmove ulice do Islamskega verskega in kulturnega centra (IVKC) in v nadaljevanju do Kurilniške ulice v Džamijsko ulico, ki ga je podala Islamska skupnost v RS. Kot prebivalci Ljubljane in hkrati mejaši novonastajajočega dela mesta želimo tvorno sodelovati v zadevah, ki bodo določale naše neposredno okolje in posledično vplivale na naše življenje v njem. Zato vas seznanjamo, da:

  1. se ne strinjamo s predlaganim imenom Džamijska ulica;
  2. zahtevamo izločitev svetnika Nevzeta Porića, ki je hkrati predstavnik predlagatelja poimenovanja, iz glasovanja o tem predlogu.

Prebivalci neposredne okolice IVKC se globoko in odločno ne strinjamo s podanim predlogom. Menimo, da je takšno poimenovanje nesmiselno, neprimerno in slovnično celo nevzdržno.

  1. Nedomišljeno in neprimerno je poimenovanje ulice ob samem centru mesta po (kateremkoli) novozgrajenem objektu. V konkretnem primeru še toliko bolj, ker v prihodnosti ob tej ulici ne bo le mošeja pač pa tudi stanovanjska soseska (OPPN 173 – Parmova).
  2. Poimenovanje je preneseno iz Sarajeva.
  3. Predlagano ime je slovnično nesprejemljivo:Nakazuje, da je ob ulici več mošej / džamij in ne samo ena.
    1. slovenščina pridevniške rabe samostalnika džamija ne pozna (slovarji Inštituta za slovenski jezik pri SRC SAZU) – npr. streha džamije in ne džamijska streha;
    2. primarni slovenski izraz za islamski verski objekt je mošeja;
    3. ime je tudi težko izgovorljivo.
  4. Poimenovanje Džamijska ulica ne nakazuje namere povezovanja prostora IVKC z Ljubljano ali njegove vtkanosti v slovenski prostor in kulturo, temveč prav nasprotno, izločanje tega področja iz mesta.
  5. Obstaja veliko primernejših poimenovanj. Bodisi simbolnih, ki bi v slovenščini izrazili pomen besede džamija ali katerega od počel islama, pa tudi sožitja. Bodisi tistih, ki bi se navezali na genius loci t.j. duh, zgodovino področja kjer ta ulica poteka.

Predlagatelj poimenovanja Džamijska ulica je Islamska skupnost v RS. Njen generalni tajnik Nevzet Porić je hkrati svetnik Mestnega sveta MOL in tudi član Komisije za poimenovanje naselij in ulic pri MOL.

Menimo, da je nevzdržno, da svetnik Nevzet Porić v Mestnem svetu glasuje o predlogu, ki ga je sam podal iz funkcije generalnega tajnika Islamske skupnosti v RS. O svojem predlogu lahko glasuje le kot predstavnik islamske skupnosti, kar pomeni glas vseh slovenskih muslimanov o poimenovanju ulice v Ljubljani.

Gre za očitno navzkrižje interesov. Zato apeliramo na celotni Mestni svet, naj se svetnik Nevzet Porić iz glasovanja o predlogu za poimenovanje ulice izloči.